Merih Demiral’dan AFAD’a tepki: İnsanlarımız göçük altında yardım bekliyor
Fotoğraf: AA

Spor Servisi

Depremden etkilenen 10 ilde çalışmalara devam eden AFAD'dan yapılan "Bölgede 10 bin 176 AFAD personeli, 10 bin 409 gönüllü ve 4 bin 470 Mehmetçik görev yapıyor" açıklamasına İtalyan ekibi Atalanta forması giyen milli futbolcu Merih Demiral'dan tepki geldi. Bölgedeki personelin yetersiz olduğunu söyleyen futbolcu, yaptığı paylaşımda "Yetersiz! Bölge nüfusu yaklaşık 15 milyon. İnsanlarımız kaç saattir göçük altında yardım bekliyor!" ifadelerini kullandı.

Çağlar Söyüncü’den fırsatçılara tepki

Leicester City forması giyen Çağlar Söyüncü, yaşanan deprem felaketinden sonra ortaya çıkan yağmacılara ve fırsatçılara tepki gösteren bir paylaşım yaptı. Çağlar Söyüncü, öncelikle sosyal medya hesabından Türkiye'ye başsağlığı dileyerek "Depremde yakınlarını kaybedenlere Allah'tan sabır diliyorum. Gönüllerimiz ve dualarımız sizinle. Geçmiş olsun Türkiyem" mesajını paylaştı. Daha sonra yeni bir tweet atan Çağlar Söyüncü, fırsatçılara tepki göstererek "Tüm ülke yasa boğulmuş ve hâlâ göçük altından canlar kurtarılmaya çalışılırken, insanlıktan nasibini almamış şahsiyetsizlerin yağmacılığa yeltendiğini, battaniye fiyatlarını bir anda 5 katına çıkardıklarını okuyoruz, görüyoruz. Bunlar cezasız kalmamalı, peşleri bırakılmamalı!" mesajını paylaştı.

***

Gökhan Zan’dan yardım çağrısı: Yalvarıyorum sesimiz olun

Galatasaray, Beşiktaş ve milli takımın eski futbolcusu, Hatay doğumlu Gökhan Zan memleketi için yardım çağrısında bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayında gözyaşlarını tutamayan Gökhan Zan yardım istedi. Son olarak 29 Ocak 2020-23 Mayıs 2022 arasında Hatayspor’da yardımcı antrenör olarak görev yapan Gökhan Zan, çektiği videoda şu ifadeleri kullandı: “Hatay çok kötü. Yalvarıyorum sesimiz olun. İnsanlar çok kötü. Hiçbir şey yok. Herkes enkaz altında. Millet kurtarılmak için yalvarıyor, elimizden bir şey gelmiyor. Kimse yok, yardım eden yok. Halk perişan durumda. Hatay olarak terk edilmişiz. Sesimizi duyan yok. İnternet yok, hiçbir şey yok burada. Her şey yerle bir olmuş. Yalvarıyorum size yardım edin. Antakya bitmiş, Defne bitmiş. Hatay, her yer bitmiş. İnsanlar evlerine giremiyor. Kar, kış, kıyamet... Yardım yok, su yok. Kimse kimseye ulaşamıyor. Hiçbir şey yapamıyoruz. Perişanız. Kimseyi tanımıyorum ama yalvarıyorum. Hepimiz çok kötüyüz. Çok zor internet buldum, şarjım da bitecek.”

merih-demiral-dan-afad-a-tepki-insanlarimiz-gocuk-altinda-yardim-bekliyor-1123818-1.

***

Hipodromlar depremzedelerin kullanımına açıldı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında Türkiye Jokey Kulübü (TJK), bölgede bulunan hipodromları depremzedelerin kullanımına açtı. TJK'den yapılan açıklamaya göre, Adana, Şanlıurfa, Elazığ ve Diyarbakır'da bulunan hipodromlar, depremzedelerin konaklama ve diğer ihtiyaçları için açıldı. Barınma ve yemek hizmetleri için tüm personeliyle depremzedelerle ilgilenen TJK, 4 şehirde bulunan hipodromlarında vatandaşları ağırlamaya başladı. TJK, ikinci bir duyuruya kadar yurtiçi yarışları iptal ederken, yurtdışı yarışlarına da bahis yapılamayacağını açıkladı.

***

Christian Atsu enkazdan çıkarıldı

Depremde enkaz altında kalan Hatayspor’un Ganalı futbolcusu Christian Atsu’dan sevindirici haber geldi. 31 yaşındaki futbolcunun enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı ve hastaneye götürüldüğü ifade edildi. Müjdeli haberi Hatayspor yöneticisi Mustafa Özat verdi. Radyo Gol’e konuşan Özat, "Christian Atsu yaralı olarak çıkarıldı. Sportif direktörümüz Taner Savut, maalesef hâlâ enkaz altında. Hatay çok etkilendi. En tehlikeli saatlerin sonuna doğru geliyoruz" dedi. Hatayspor Yöneticisi Mustafa Özat daha sonra bir açıklama daha yaparak "Az önce bir görüşme daha yaptım. Christian Atsu yaralı olarak hastanede tedavi altına alındı" dedi. Afrikalı gazeteci Saddick Adams önceki akşam saatlerinde "Atsu’nun yönetimiyle iletişim halindeyim. Atsu’nun bir takım arkadaşı kendilerine, oyuncunun bulunup hastaneye kaldırıldığını doğruladı. Kulübünden resmi açıklama bekliyorlar. Dualar onunla ve herkesle" ifadelerini kullanmıştı.

merih-demiral-dan-afad-a-tepki-insanlarimiz-gocuk-altinda-yardim-bekliyor-1123819-1.

Eyüp Türkaslan Hayatını kaybetti

Deprem Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor’u da vurdu. Takımın ikinci kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan saatlerce enkaz altında kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Türkaslan’ın ölümünü Teknik Direktör Yılmaz Vural duyurdu. Vural, "Ahmet’imiz öldü. Cansız bedeni çıkarıldı. Eşinin ve Malatyaspor’un başı sağ olsun" dedi.

Yeni Malatyaspor Genel Menajeri Damir Ibric ise "Benim de çapraz bağlarım koptu, Barış’ın da dizinde problem var" şeklinde konuştu. Asbaşkan Erdal Gündüz ise yaptığı açıklamada "Ahmet Eyüp’ün evi üst kattaydı. Bir vinç gelse, kurtarılabilirdi. Bölgede büyük sıkıntı var, ne yazık ki AFAD ekipleri yetersiz. Kurtarmaya gelen yok" ifadelerini kullandı.

8 güreşçi enkazdan kurtarıldı

Türkiye Güreş Federasyonu enkaz altında kalan güreşçilerden 8’inin kurtarıldığını açıkladı. Federasyonun açıklamasında, "Kahramanmaraş Belediyesi sporcularından enkaz altında kalan güreşçilerimiz için kurtarma çalışmaları sürüyor. Kurtarılan güreşçi sayımız 8’e ulaştı. Arama-kurtarma çalışmaları güreş ailemizin de büyük özverisiyle devam ediyor" denildi.

***

YARDIMLAR

Fenerbahçe’nin yardım tırı yola çıktı​

Fenerbahçe Kulübü’nün başlattığı yardım kampanyasında ilk tır yola çıktı. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "Hepinize sonsuz teşekkürler, tırımız yola çıktı. Yardım malzemelerinin toplanılmasına devam ediliyor" denildi. AFAD ihtiyaç listesinde bulunan ısıtıcı, battaniye, nevresim takımı, yastık, gıda kolisi, kuru gıda, hijyen seti, kadın hijyen seti, temiz kıyafet, temiz bebek kıyafeti, uyku tulumu, bebek maması, powerbank, atkı, bere, eldiven gibi malzemelerin toplandığı kampanya Ülker Stadı’nda devam ediyor.

GÖZGÖZ'ün kışlıkları depremzedelere

Taraftarının sosyal medyadan yaptığı çağrılar üzerine Göztepe Spor Kulübü, GÖZGÖZ mağazalarının depolarında bulunan kışlık ürünleri kamu kurumlarıyla ve taraftarlarla koordine ederek deprem bölgesine ulaştıracaklarını duyurdu. Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, "Yaşanan deprem felaketi nedeniyle GÖZGÖZ mağazaları depomuzda bulunan kış koşullarına uygun tüm ürünler kulübümüz tarafından ilgili kamu kurumlarıyla ve taraftarımızla koordine edilerek deprem bölgesine ulaştırılacaktır" denildi. Öte yandan Karşıyaka, Altay, Altınordu, Bucaspor 1928 ve Menemen FK da depremin yaralarını sarmak için yardım kampanyaları başlattı.

TSYD’den deprem bölgesine yardım

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) bölgeye yardım kolileri göndereceğini duyurdu. TSYD��den yapılan açıklamada, kampanyanın KTSYD (Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği) ile ortaklaşa yapılacağı belirtildi. Yardım elini uzatmak isteyen üyelerin, kolileri 13 Şubat'a kadar Levent’teki tesislere ulaştırması gerektiği ifade edildi. Kadın hijyen kiti, bebek maması, çocuk bezi, powerbank ve battaniye ile yeni olması şartıyla kışlık bot ve kapuşonlu polarlardan oluşacak yardım kolilerinin, belediyeler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı aktarıldı.

Spor federasyonları depremzedeler için bağış desteğinde bulundu

Türkiye'deki spor federasyonları, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerde zarar gören vatandaşlar için bağışta bulundu. Türkiye Karate Federasyonu, depremzedelere AFAD üzerinden verilmek üzere 100 bin lira bağışta bulunduklarını duyurarak,"Yaşanılan deprem felaketinin yaralarına bir nebze de olsa derman olabilmek adına yardım kampanyasına katkı sağlayarak devletimiz ve milletimizin yanında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz" açıklamasında bulundu. Türkiye Tekvando Federasyonu ise 150 bin lira ile depremzedelere destek oldu. Türkiye Kick Boks Federasyonu, Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Türkiye Hentbol Federasyonu da depremden etkilenen vatandaşlara destek amacıyla 100'er bin lira bağışta bulundu. Öte yandan 50 bin lira bağışta bulunan Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu, 50 bin lira daha ekleyerek bağış miktarını 100 bin liraya çıkardıklarını duyurdu.

TFF'den kampanya

TFF, AFAD tarafından koordine edilen hesaba 20 milyon lira bağışta bulunarak tüm futbol camiasına bu kampanyaya destek olması yönünde çağrıda bulundu.

Basketbol Federasyonu'ndan destek çağrısı

Türkiye Basketbol Federasyonu da yardım kampanyası başlattı. Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak üzere AFAD işbirliğinde İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda toplanacak yardımlar, ihtiyaç olan bölgelere ulaştırılacaktır. Tüm kulüplerimizin ve sporseverlerin desteğini bekliyoruz" denildi.

Bisiklet Federasyonu'ndan 400 bin TL destek

Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF), depremzedelere 400 bin lira destek olacağını açıkladı. Federasyonun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Ekiplerin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye Bisiklet Federasyonu olarak 400 bin lira nakdi yardım desteği veriyoruz" ifadeleri kullanıldı. Federasyon ayrıca depremzedeler için fazla para yardımının yanında 500 mont gönderdiğini duyurdu. Konuyla ilgili yapılan paylaşımda, "Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından soğuk hava şartları göz önüne alınarak Tour of Antalya için üretilen 500 mont ve giyim malzemesi deprem bölgesine gönderilmiştir" denildi.

Kayserispor'dan kışlık giysi ve malzeme desteği

Süper Lig ekiplerinden Yukatel Kayserispor afet bölgesine kışlık giysi ve malzeme gönderdi. Kulüp tarafından yapılan açıklamada, "Kulübümüz, yaşanan deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın faydalanması için; 2 bin adet kışlık polar, atkı, bere, 1 TIR battaniye ve 1 TIR elektrikli sobanın deprem bölgelerine ulaştırılması için Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyonu sağlamıştır" denildi. Ayrıca yetkililerden alınan bilgiye göre Kayseri'de de hissedilen deprem sonrası kulüp tesislerinde ve RHG Enertürk Enerji Stadyumu’nda da herhangi bir hasar oluşmadığı kaydedildi.

***

SPOR DÜNYASINDAN DESTEK MESAJLARI

Gent’in stadında Türk bayrağı

Depremlerin ardından Türkiye ile dayanışma amacıyla Belçika Ligi takımlarından KAA Gent’in stadı Ghelamco Arena Türk Bayrağı ile aydınlatıldı.

Vukovic: Hırvatisyan her zaman seninle

Türkiye'de 7 sezon forma giyen Hırvat kaleci Andrija Vukovic, Hırvatistan'dan ülkemize gelen arama-kurtarma ekibini paylaştı. "Hırvatistan her zaman seninle. Geçmiş olsun Türkiye."

Hollanda'da da saygı duruşu

Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB), Türkiye ve Suriye'de yaşanan depremden dolayı üzgün olduklarını açıkladı. Federasyon, "Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı depremlerden etkilenen herkesin yanındayız. Bu akşam ve bu hafta oynanacak tüm maçlarda hayatını kaybedenler ve mağdurlar için saygı duruşunda bulunulacak" açıklaması yaptı.

Hamilton: Yürek parçalayıcı

Deprem faciasının ardından Formula 1 pilotu Lewis Hamilton bir paylaşım yaptı. Lewis Hamilton paylaşımında, "Düşüncelerim Türkiye, Suriye ve bu olaydan etkilenen insanlarla birlikte. Kesinlikle yürek parçalayıcı" ifadelerini kullandı.

Kaka: Kalbim sizlerle birlikte

Kaka, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bugün Türkiye ve Suriye'den üzücü haberler aldık. Kalbim ve düşüncem, depremden etkilenenlerle birlikte. Yardım çalışmalarına katılan herkes için dua ediyorum."

EHF Avrupa Ligi'nde saygı duruşu yapılacak

Avrupa Hentbol Federasyonu, hayatını kaybeden vatandaşlar için Avrupa Ligi mücadelelerinde saygı duruşu yapacaklarını açıkladı. EHF Avrupa Ligi'nde 7 Şubat 2023'te oynanacak olan 12 maçın tamamından önce birer dakikalık saygı duruşu yapılmasına karar verildi.

FIBA maçlarında saygı duruşu yapılacak

FIBA Avrupa, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler anısına maçlardan önce saygı duruşunda bulunulacağını duyurdu. IBA'dan yapılan açıklamada, "FIBA, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremden etkilenenlere üzüntülerini iletir, hayatını kaybedenler için başsağlığı diler. Tüm FIBA maçlarında depremden etkilenenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak" ifadeleri kullanıldı.

***

YARDIM ADRESLERİ

Spor kulüpleri yardımların hangi adreslere ulaştırılması gerektiğini açıkladı. İşte kulüplerin kamuoyuyla paylaştığı adresler:

•Fenerbahçe: Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi, Şefikbey Sokak, Kuzey Tribünü Girişi, Kadıköy-İstanbul

Galatasaray: Galatasaray Taçspor Tesisleri: Küçükbakkalköy, Prof. Dr. Hıfzı Özcan Cd. No:29, 34750 Dudullu Osb / Ataşehir / İstanbul ve NEF Stadyumu

•Bursaspor: Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu

•Sakaryaspor: Sakarya Atatürk Spor Salonu ve Sakarya Yazlık Spor Salonu

•Giresunspor: Çotanak Spor Kompleksi, 19 Eylül Spor Salonu, Belediye Kültür ve Fuar Merkezi, İl Jandarma Komutanlığı