Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Akdeniz'deki gerilime ilişkin "Tüm Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan'ı desteklemekle yükümlüdür" dedi.

Merkel: AB ülkeleri Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan'ı desteklemekle yükümlü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Akdeniz'deki gerilim konusunda açıklama yaptı. Merkel, "Doğu Akdeniz konusunda tüm Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan'ı desteklemekle yükümlüdür" ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Merkel, Berlin'de gerçekleştirdiği yıllık konferansta konuştu. Doğu Akdeniz gündemine değinen Merkel konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuklarını söyledi ve "Tüm Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan'ı desteklemekle yükümlüdür" dedi.

Merkel konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

►Belarus ve Navalni'nin zehirlendiği şüphesiyle ilgili gerilimlere rağmen Rusya ile konuşmaya devam etmek önemli. Konuşmaya devam etmek zorundayız. Rusya dünyada önemli bir stratejik aktör. Belarus'a Rus birliklerinin konuşlanmamasını umuyorum.

►Her seçilmiş ABD Başkanı ile birlikte çalışırım. İki ülkeye benzer değerler ve çıkarlar rehberlik ediyor. Görüş ayrılıkları olması doğaldır, ama ortak noktalar da var. Özellikle de NATO sözkonusu olduğunda. Her iki tarafın da NATO'nun güvenlik politikası için önemli bir ittifak olduğuna inandığını düşünüyorum.

►Bazı şeylerin gelecek aylarda yazdan daha zor olacağını beklemek zorundayız. Havalar soğudukça insanların giderek daha fazla kapalı ortamlarda bir araya geleceği aylarda yeni vaka sayılarındaki artışı kontrol altında tutmalıyız.

►Koronavirüs tehdidini ciddiye almayı sürdürmek zorundayız. Uzun bir süre daha virüsle yaşamaya devam etmek zorunda kalacağız.

►Koronavirüsle mücadelede üç önceliğimiz var: Çocukların eğitiminin aksatılmaması, ekonominin yeniden canlanmasının sağlanması ve toplumda özellikle yaşlı ya da düşük gelirli insanların daha büyük zorluklar yaşadığı bir dönemde sosyal dayanışmanın sürdürülmesi. Çocukların pandeminin kaybedenleri olmasını engellemek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız.


Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin doğal gaz arama çalışmaları sürerken İtalya, Fransa, Güney Kıbrıs ve Yunanistan da bölgede askeri tatbikat düzenleneceğini açıklamıştı. Türkiye de Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için 1 Eylül'e kadar devam edecek yeni NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ilan etmişti.