Merkel gitti, Scholz göreve başladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin yeni koalisyon hükümetini kurmak için üzerinde anlaştığı koalisyon protokolü imzalandı. Koalisyon hükümetinde Başbakanlığı üstlenecek SPD’li Olaf Scholz ile hükümette yer alacak partilerin temsilcileri, başkent Berlin’de 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden 2,5 ay sonra üzerinde anlaşılan 177 sayfalık koalisyon protokolüne imza attı.

Scholz, burada yaptığı konuşmada, son haftalarda elde edilen sonuçların ülkede ilerleme sağlanacağını mümkün kıldığını belirterek "Bu yeni hükümetle yola çıktığımız bir sabah olmalı" dedi.


Yeni Başbakan Scholz, yeni koalisyonun öncelikle tüm gücünü koronavirüs kriziyle mücadeleye harcayacağını söyledi. Yeni hükümette Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı olarak görev alacak Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck, buradaki amacın ülkedeki insanlar için bir hükümetin kurulması olduğunu ifade etti. Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner de ortak hedefin daha fazla ilerlemeye cesaret etmek olduğunu vurgulayarak "Şimdi eylem zamanı" dedi. Sosyal Demokrat Parti (SPD), FDP ve Yeşiller daha önce yetkili kurullarda koalisyon protokolüne onay vermiş ve hükümette yer alacak partilerin renklerinden (kırmızı-sarı-yeşil) dolayı "trafik lambası koalisyonu" olarak isimlendirilen SPD-FDP-Yeşiller koalisyonun kurulmasının yolunu açılmıştı. Yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Yeşiller’den Annalena Baerbock olacak. Kabinedeki kadın bakan sayısı da daha önce olmadığı kadar yüksek. Buna göre, 17 üyeli yeni kabinede, dokuz erkek, sekiz kadın bakan görev yapacak. SPD başbakanlık ve başbakanlık müsteşarlığının yanı sıra altı bakanlık üstlenecek. Yeşiller beş, FDP ise dört bakanlık alacak.

BİR DEVRİN SONU

Olaf Scholz’un bugün Federal Parlamento’da Başbakan seçilmesinin ardından 16 yıldır Almanya’yı yöneten ve dünyanın en güçlü liderlerinden olan Angela Merkel’in dönemi de resmen sona erecek.

2000 yılında başına geçtiği Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ile 2005 yılındaki seçimi kazanan ve o tarihten bugüne kadar ülkeyi aralıksız olarak yöneten Merkel, Almanya’yı dünyanın en güçlü ülkelerinden birine dönüştürdü.