Almanya Başbakanı Merkel, kendisini tedavi eden doktorda koronavirüsü tespit edilmesi üzerine evinde karantinaya alındı. Ülkede kamusal alanda iki kişiden fazla insanın bir araya gelmesi yasaklandı

Merkel karantinada, Almanya'da sosyal yaşama kısıtlama

Egehan ÜNLÜ / BERLİN

Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile Eyalet Başbakanları koronavirüsle mücadele kapsamında Pazar günü yaptıkları telekonferansta insanların bir araya gelmesini engelleyici önlemler konusunda anlaştılar.

Toplantıda iki kişiden fazla insanın bir araya gelmesinin yasaklanması kararlaştırıldı. Kamuya açık yerlerde insanlar arası mesafe ise en az 1,5 metre olacak. Toptan bir sokağa çıkma yasağı ise henüz uygulamaya girmedi.

MERKEL KARANTİNADA

Başbakan Merkel’in açıklamasından sonra yayımlanan basın bildirisinde ise Merkel’in Cuma günü kendisine aşı yapan doktorun Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine ev karantinasına girme kararı aldığı, görevini yürütmeye evden devam edeceği duyuruldu.

‘AÇIKLANANLAR ÖNERİ DEĞİL KURALLARDIR’

Başbakan Merkel durumun ciddiyetinin bilincinde olduklarını ve bugün yaptıkları toplantı sonrasında, herhangi bir ilaç veya aşının henüz bulunmadığı göz önünde bulundurularak şu an yapılabilecek şeylerin ise hastanelerin beklenen hasta artışına hazırlanması ve davranışları değiştirmek olduğunu açıkladı. Hristiyan Demokrat politikacı, bütün devlet organlarının da bu amaçla çalışmakta olduğunu, virüsün dinamik bir şekilde yayıldığını, kendilerinin de tecrübelerden ve uzmanlardan öğrendiklerini, kuralların da bu sebeple sürekli güncellendiğini sözlerine ekledi.

Başbakan Merkel hafta sonundaki gözlemlere dayanarak insanların çoğunun üzerlerine düşen sorumluluğun bilincinde olduğunu ve sokakların da bu ölçüde boşaldığını söyledi. Bu konudaki davranış kurallarına uyanlara da teşekkür etti. Birçok şeyden vazgeçmek anlamına gelen bu davranış kurallarına uyan insanların sayısının kendisini etkilediğini ve bunların hayat kurtarmak için gerekli olduğunu vurguladı.

Kendilerine eyaletlerdeki farklı uygulamalarla gelen şikâyetleri de dikkate alarak ülke çapında geçerli temel bu kuralların açıklanmasıyla herkesin üzerine düşen görevi artık açıkça bileceğini bildiren Merkel şunları da ekledi:

‘’Herkes hareket ve davranışlarını bu açıkça kurallara göre şekillendirmelidir. Demokratik bir ülkede sorumluluk üstlenen hiçbirimiz böyle sert kuralları duyurmak istemezdik, ancak bunlar devletin yaptığı herhangi bir uyarı değil, uyulması hepimizin çıkarına olan kurallardır. Kolluk kuvvetleri kuralların uygulanmasını takip edecek, uyulmadığı yerlerde de gerekli müeyyideler uygulanacaktır. Bu konuda özellikle son günlerde kurallara uymaktan çekinen az sayıdaki insana tekrar çağrıda bulunuyorum. Lütfen hepiniz beraber hareket edin ve ülkemiz için doğru olanı yapın. Gece gündüz çalışan sağlık personeli ve diğer çalışanlara teşekkür borçluyuz, ancak teşekkürden önemlisi virüsün yayılmasını engellemek konusundaki cabalar imizdir. Milyonlarca insanın kurallara uyduğunu görmek umut verici. Bu birliktelik hepimizin bu zorlu krizden çıkışı olacaktır.‘’

KARARLAŞTIRILAN KURALLAR

Federal Hükümet ve eyaletlerin üzerinde anlaşmaya vardıkları yasaklar ve kısıtlamalar şöyle sıralandı:

• İki kişiden fazla insanın biraraya gelmesi yasaklanmıştır. Aileler ve aynı evde yaşayanlar yasak dışıdır.

• Genel olarak, başkalarıyla temas en aza indirgenmelidir

• Kamuya açık yerlerde aradaki mesafe en az 1,5 metre olmalıdır

• Gastronomi işletmeleri kapatılmalıdır.

• Kozmetik stüdyoları, berber gibi hizmet veren iş yerleri de kapatılmalıdır. Sağlıkta gerekli görülen tedaviler devam edebilir

• Temas kısıtlaması ve yeni yasakları belediyeler ve emniyet güçleri kontrol edecek, ihlallerde ceza verecek.

• Şirketlerde çalışanlar ve ziyaretçiler için hijyen düzenlemelerine uyulmalıdır

• İşe gidiş gelişler, başkanlarına yardım veya bireysel spor, açık havada dolaşma hala mümkün. Çok gerekli alışverişler, iş, mesleki ve resmi nedenlerin yanı sıra inceleme ve denetimle ilgili durumlar da istisnai sebeplerdir.

• Bu maddeler öncelikle iki hafta için geçerlidir.

EYALETLERDEKİ UYGULAMALAR

Tele konferanstan önce Aşağı Saksonya,Baden Württemberg, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Kuzey Ren Vestfalya, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland Pfalz, Schleswig Holstein und Thüringen eyaletleri kısıtlamalar konusunda anlaşma yoluna gitmişlerdi. Saksonya ise Pazartesi 00.01‘den itibaren sokağa çıkmanın kapsamlı şekilde kısıtlandığını duyurdu.

Buna göre evden önemli bir sebep olmadan çıkılamayacak. İş ve alışveriş kısıtlama dışı kaldı. Daha önce Bavyera eyaleti de sokağa çıkmayı engelleyen bir dizi karar almıştı. Bavyera Polisi sokağa çıkma yasağına yönelik az sayıda ihlalin olduğunu duyurdu. Bavyera ve diğer eyaletlerde genellikle insanların disiplinli davrandığı, yasaklara ve kısıtlamalara uyduğu belirtildi.