Thüringen'de Thomas Kemmerich’in aşırı sağcı AfD desteğiyle eyalet başbakanı seçilmesini eleştiren Merkel, "Bu affedilemez bir süreç" dedi. Merkel açıklamasında, seçimin yenilenmesi taleplerinin arkasında olduğunu belirtti

Merkel: Thüringen seçimi yenilensin

Almanya Başbakanı Angela Merkel, partisi CDU'nun Thüringen eyalet meclisindeki başbakan seçiminde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (Afd) destek verdiği adaya oy vermesinin "affedilemez bir süreç" olduğunu söyledi.

Merkel, Güney Afrika Cumhuriyeti ziyaretinde yaptığı açıklamada, Thüringen'de Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve aşırı sağcı AfD desteğiyle eyalet başbakanı seçilen Hür Demokrat Parti (FDP) adayı Thomas Kemmerich’in seçilme şeklini eleştirerek ''Bu affedilemez bir süreç'' ifadesini kullandı.

Seçim sonucunun tersine çevrilmesi gerektiğini belirten Merkel, seçimin yenilenmesi taleplerinin arkasında olduğunu vurguladı.

Merkel, Almanya demokrasisi için kötü bir gün olduğunu, CDU'nun kendi değer ve inançlarını yıktığını sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Almanya'da Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez eyalet başbakanlığı seçiminde söz sahibi olması ülkeyi ayağa kaldırdı. Almanya’nın doğusunda yer alan Thüringen eyaletinde, FDP’li milletvekili Thomas Kemmerich, aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) desteğiyle başbakan seçildi.