Almanya’da eyalet başkanı Bodo Ramelow, Covid-19 önlemleri toplantısında “Candy Crush” isimli bir mobil oyun oynadığını itiraf etmesiyle ülke gündemine oturdu. Ramelow ayrıca online platformda Başbakan Angela Merkel’den “Merkelcik” şeklinde bahsettiği için özür diledi.

‘Merkelcik’ diyen solcu başkana istifa baskısı

Dilara Ekinci

Almanya’nın Thüringen Eyalet Başkanı Sol Parti’li (Die Linke) Bodo Ramelow, Clubhouse isimli online haberleşme uygulamasında aralarında siyasetten ve basından isimlerin yer aldığı yaklaşık 3 bin kişinin olduğu bir sohbet platformundaki açıklamalarıyla gündem oldu. Buna göre, Başbakan Angela Merkel’in eyalet başkanlarıyla geçen hafta düzenlediği yedi saatlik toplantıda Candy Crush isimli mobil oyun oynadığını itiraf eden Ramelow, Merkel’den de “Merkelchen” (Merkelcik) şeklinde bir hitapla bahsetti.

Ramelow, açıklamalarına tepki gelince sosyal medyadan özür mesajı yayımladı. Twitter hesabından açıklama yapan Ramelow, “Federal Başbakan’ın ismini küçümsemek erkek cehaletinin bir sonucuydu. Bu nedenle içten özürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Ramelow, söz konusu toplantıda telefonunda oyun oynamasıyla ilgili ise açıklama yapmadı.

İSTİFA ÇAĞRISI

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) Thüringen Başkanı Christian Hirte, “Ramelow’un sözleri sorumsuzca ve saygısızca. Bu güçten gelen bir kibir ya da yorgunluk belirtisi” açıklaması yaptı. CDU’nun küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) Genel Sekreteri Markus Blume ise Ramelow’u söz konusu sözleri nedeniyle istifaya çağırdı. Başbakan Angela Merkel’in bu olaylara karşı yorumu sorulduğunda ise basın sözcüsü Steffen Seibert “Zaten yeterince açık, ek bir yoruma gerek yok” demekle yetindi. Yeşil Parti Genel Başkanı Annalena Baerbock da yaptığı açıklamada “Bunun sadece bir şaka olmasını ümit ediyorum” dedi. Almanya Öğretmenler Birliği de “Böyle bir dönemde biz çocukları daha az oyun oynamaya teşvik etmek isterken, Ramelow tam tersini yaparak çocukların çıkarlarını gözetmek yerine oyun oynuyor” tepkisi verdi.