Merkez Bankası'nın rezervlerinin 125 milyar dolar olduğunu bildiren Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Dünyada 2022'nin başından bu yana rezervi artan tek merkez bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'dır" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Rezervimiz 125 milyar dolar

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın rezervlerinin 125 milyar dolar olduğunu söyledi.

Kavcıoğlu, TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Enflasyon ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kavcıoğlu, "Enflasyon bizim de dünyanın da en önemli sorunlarının başında geliyor. Enflasyonu artıran tüm etkenlerin artık sona erdiğini düşünüyorum. Enflasyon artık gerilemeye başladı. Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz. Süreçte uyguladığımız politikalarda bizim bütünleşik politika çerçevemiz bu noktaya bizi getirdi. Sürdürülebilir fiyat istikararı da oluşturuldu. Faiz, kur politikası, rezerv politikası gibi birçok politika enflasyonu daha da gerilemeye sebep olacak" ifadelerini kullandı.

FAİZ İNDİRİMLERİ

Faiz indirimleri hakkında konuşan Kavcıoğlu, "Ülkelerin potansiyellerini değerlendirmek lazım. Geçmiş dönemlerde yüksek faizlerle enflasyonu düşürdüğümüz zaman cari açıklar verdik. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç almak mümkün değil. Türkiye'nin üretim potansiyelini sürdürmesi için birinci olarak finansman maliyetlerini düşürmek lazım. Türkiye Ekonomi Modeli; yatırım, istihdam, üretim, ihracat... Biz bunu uyguluyoruz. Sadece portföylerle gelen parayla faizi artırmaktan başka çareniz kalmıyor" dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ

Merkez Bankası'nın rezervlerinden bahseden Kavcıoğlu, şunları söyledi: "Dünyada 2022'nin başından bu yana rezervi artan tek merkez bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'dır. Biz rezervleri çeşitlendirdik, kaynakları artırdık. Dünyada merkez bankaları 1,2 trilyon dolar rezerv harcadı. Rezervimiz bugün itibarıyla 125 milyar dolar."

KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİ

Muhalefet tarafından eleştirilen Kur Korumalı Mevduat Sistemi'ne yönelik değerlendirmelerde bulunan Kavcıoğlu, "Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nin Merkez Bankası'na bir yükü yok. Bizim işlerimiz Hazine işleriyle biraz daha farklı. Sürdürülmesinde bir sakıncası yok bence Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nin. Dönemine ve sürecine göre kullanılabilir bir politika. Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar başladı. Enflasyondaki düşüşü vatandaşlar hissettiği zaman vatandaşlar tarafından çıkışlar görülecektir" dedi.