Yatırımcılarla gerçekleştirilen toplantıda değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, KDV indirimi ve kademeli tarifenin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşündüklerini söyledi. Liralaşma stratejisine ilişkin de konuşan Kavcıoğlu, "Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında ana unsur" dedi. Kavcıoğlu ÜFE-TÜFE makasının da ham verilerin ima ettiğinden daha düşük olduğunu ileri sürdü.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: ÜFE-TÜFE makası ham verilerin ima ettiğinden daha düşük

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk yatırımcı toplantısında "KDV indiriminin etkisi mart ayında da sürecek" açıklamasını yaptı. Kavcıoğlu, KDV indirimi ve kademeli tarifenin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşündüklerini ifade etti. Kavcıoğlu Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) -Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) makasının da ham verilerin ima ettiğinden daha düşük olduğunu ileri sürdü.

TÜİK'in hesaplamasına göre şubat enflasyonu yüzde 4,81 olurken yıllık enflasyon yüzde 50'nin üzerine çıktı. Üretici enflasyonu ise yıllık değişimde yüzde 100'ün üzerini gördü. Tüketici fiyatlarıyla üretici fiyatları artışı arasındaki makas da 50 puanı aşarak yeni rekor seviyeye yükselmişti.

Liralaşma stratejisinin fiyat istikrarında ana unsur olduğunu söykeyen Kavcıoğlu, "Yakın dönemde turizm gelirlerinde riskler ortaya çıktı, telafi edilir düzeyde. Uzun vadeli TL yatırım kredilerini önemsiyoruz. Bireysel kredilerin daha ılımlı bir seyir izlemesi önemli. Finansal istikrar için atılacak adımları kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"Yöneltilen/yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatları tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip ediliyor. KDV ve tarife değişikliğinin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşünüyoruz. Yüksek frekanslı veriler ilk çeyrekte de büyümenin güçlü olduğunu gösteriyor. Son dönemde ÜFE-TÜFE makası ham verilerin ima ettiğinden daha ddüşük. Cari denge beklentilerdeki sapma enerji fiyatından kaynaklı.

Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında ana unsur. Yakın dönemde turizm gelirlerinde riskler ortaya çıktı, telafi edilir düzeyde. Uzun vadeli TL yatırım kredilerini önemsiyoruz. Bireysel kredilerin daha ılımlı bir seyir izlemesi önemli. Finansal istikrar için atılacak adımları kararlılıkla sürdüreceğiz. Baz etkisinin kalkmasıyla dezenflasyonist süreç başlayacak. TCMB kararlılıkla rezervlerini güçlendirmeye devam edecek."