Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak, yerine eski AKP'li vekil Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Ağbal, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'inci maddesi kapsamında görevden alındı.

Ağbal, Kasım 2020'de, Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmıştı. Ağbal'ın atanmasından iki gün sonra da Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmişti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, perşembe günkü toplantısında faiz oranlarını 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkartmıştı.

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 17’den yüzde 19’a çıkarması üzerine eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a desteğiyle bilinen Yeni Şafak gazetesi, Naci Ağbal'ı hedefe alarak "Bu operasyonu kim adına çektiniz?" demişti.

ŞAHAP KAVCIOĞLU KİMDİR?

merkez-bankasi-baskani-naci-agbal-gorevden-alindi-854637-1.

Naci Ağbal'ın yerine Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Şahap Kavcıoğlu, 26. Dönem AKP Bayburt Milletvekilliği görevini yürüttü.

TBMM'nin internet sitesinde Kavcıoğlu'nun özgeçmişi şöyle:

"23 Mayıs 1967'de Bayburt'ta doğdu.

Bankacı; Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü Denetim Uzmanı olarak bitirdikten sonra, İngiltere Hastings College'ta İşletmecilik üzerine eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

Esbank TAŞ'de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Halk Bankası AŞ'de İstanbul Bölge Koordinatörü olarak görev aldı. Aynı bankada sırasıyla; Perakende Bankacılıktan, Esnaf-KOBİ Bankacılığından, Kredi Politikalarından, İnsan Kaynakları ve Organizasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfının Başkanlığını yürüttü."