Erdoğan-Kavcıoğlu görüşmesinin ardından Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Merkez Bankası’nda iki başkan yardımcısı ve bir Para Politikası Kurulu Üyesi görevden alındı. Görevden alınan başkan yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük, faiz indirimine sıcak yaklaşmayan isimlerdi. Bu nedenle 21 Ekim’deki PPK toplantısı, son atamaların ardından daha kritik bir hale geldi.

Merkez Bankası'nda 3 isim görevden alındı: Faiz sinyali mi?

Merkez Bankası'nda iki başkan yardımcısı bir Para Politikaları Kurulu (PPK) üyesi görevden alındı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'yla görüşmesinin sona ermesinden kısa bir süre sonra, TCMB'de iki başkan yardımcısı ve bir PPK görevden alındı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre TCMB Başkan yardımcıları Semih Tümen, Uğur Namık Küçük ve Para Politikası Kurulu Üyesi Abdullah Yavaş görevlerinden alındı. Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak getirilirken Para Politikası Kurulu Üyesi olarak da Yusuf Tuna atandı. Tuna ‘faizsiz bankacılık’ üzerine çalışmaları ile biliniyor.

Görevden alınan başkan yardımcılarından Semih Tümen'in mevcut başkan Kavcıoğlu yerine geçebileceği ileri sürülüyordu.

Bununla birlikte son dönemde yabancı basında Erdoğan'ın Başkan Şahap Kavcıoğlu'nu görevden alabileceğine dair haberler yapılıyordu. Son olarak Reuters geçen hafta Erdoğan'ın Kavcıoğlu'ndan ‘soğuduğunu’ yazmıştı. Bu haber aynı gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yalanlanmıştı.

merkez-bankasi-nda-3-isim-gorevden-alindi-faiz-sinyali-mi-932048-1.

FAİZ KARARI 21 EKİM’DE: NE OLABİLİR?

Atama kararının ardından dolar/TL 9.17 ile yeni tarihi zirveyi gördü.

PPK yeni üyeleriyle faiz kararı için 21 Ekim’de toplanacak. 28 Ekim’de ise TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyon raporunu açıklayacak.

Piyasa kaynakları, görevden alınan Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük'ün faiz indirimine sıcak yaklaşmayan ve tedbirli değerlendirmelerde bulunduklarını belirtiyor.

Bu sebeple 21 Ekim’deki PPK toplantısı son atamaların ardından daha önemli bir hale geldi. Halihazırda son indirimin ardından piyasada indirimlerin devam edebileceğine dair bir beklenti oluşmuştu. Pek çok uzmana göre, özellikle son görevden almaların ardından 21 Ekim’deki PPK toplantısında faiz indirimi kararı alınacak.

ÇEKİRDEK ENFLASYONDAN SONRA DOLAR YÜKSELDİ

PPK geçen ayki toplantısında sürpriz bir biçimde politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18'e çekmişti.

Geçen ayki toplantıda indirim piyasaları şaşırtsa da aslında Kavcıoğlu toplantı öncesi yaptığı konuşmalarda indirimin sinyalini vermişti. Kavcıoğlu'nun eylül başında indirim sinyalini ilk verdiği 'çekirdek enflasyon' açıklaması öncesi ise dolar/TL 8.35 seviyesindeydi.

Kavcıoğlu “Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arzi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır” açıklamasında bulunmuştu.

Manşet enflasyondan daha düşük olan çekirdek enflasyonun öne çıkarılmasıyla dolar tırmanışa geçti. 23 Eylül'deki faiz kararı öncesi 8.65 lira civarında olan kur, kararın ardından istikrarlı bir yükselişe geçti. Bu yükselişte dünyada enerji fiyatlarına bağlı olarak artan enflasyon endişeleriyle doların küresel olarak güçlenmesi de etkili oldu.

KAVCIOĞLU DÖNEMİNDE DOLAR YÜZDE 28 FIRLADI

Bugün ABD'de eylül ayı enflasyonun yüzde 5.4 ile beklentileri aşmasıyla dolar 9.10 liranın üzerine tırmanarak rekor kırdı.

Kavcıoğlu eylül ayında çekirdek enflasyon açıklamasını yapmadan önce Erdoğan ağustos ayında faizlerin indirilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Mart ayında göreve gelen Kavcıoğlu, göreve gelmeden önce yüksek faiz karşıtı görüşleriyle biliniyordu. Özellikle kurdaki hareket yüzünden şu ana kadar sadece 100 baz puanlık indirime gidebildi. Kavcıoğlu göreve geldiğinden bu yana dolar/TL'de yüzde 28'lik artış yaşandı.

UÇAK BİLETİ TARTIŞMASI

Öte yandan görevden alınan PPK Üyesi Abdullah Yavaş ise son zamanlarda farklı bir tartışmanın merkezinde yer alıyordu. ABD'de yaşayan Yavaş'ın PPK toplantılarına uçakla gidip geldiği, toplam uçak bileti masrafının bugüne kadar 700 bin doları aştığı iddia edilmişti.

2008 yılından bu yana PPK Üyesi olan Yavaş son faiz indirimi kararı alınan toplantıya katılmamıştı. Bloomberg, Yavaş'ın koronavirüs pozitif olması sebebiyle toplantıya katılamadığını duyurmuştu.