Merkez Bankası’ndan 9,2 milyar dolarlık hamle

EKONOMİ SERVİSİ

Merkez Bankası (TCMB), yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırdı. TCMB’den yapılan açıklamada, bu kararla piyasadan yaklaşık 9,2 milyar dolar tutarında döviz ve altın cinsinden likidite çekilmesinin beklendiği belirtildi. Söz konusu tutar, TCMB brüt rezervlerine eklenecek.

‘CEPHANE LAZIM’

TCMB, bankalardaki mevduatın belirli bir kısmını ‘zorunlu karşılık’ olarak TCMB’de tutuyor. Yabancı para zorunlu karşılıklar, TCMB brüt rezervi kalemleri arasında yer alıyor. Mevduatın ne kadarının zorunlu karşılık olarak tutulacağına ilişkin oranlar TCMB tarafından dönem dönem değiştiriliyor. 10 Temmuz 2020 itibariyle TCMB’nin 40,4 milyar dolar değerinde altın, 49,6 milyar dolar değerinde döviz rezervi bulunuyor.

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarının artırılmasını “normalleşme adımı” olarak nitelendirse de, ekonomistler bu kararın eriyen rezervler ve enflasyonda bir patlama yaşanmasından duyulan endişe nedeniyle alınmış olabileceğini belirtiyor.

Ekonomist Erdem Ateş, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "MB’nin piyasadan döviz çekerek, brüt döviz rezervlerini artırmayı amaçladığı düşünülebilir” yorumunu yaptı.

BirGün yazarı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Sanırım enflasyonda bir patlama yaşanmasından endişe ediyorlar. Son zamanlarda yaşanan kredi patlamasından endişe ettikleri için bu yolu seçmiş olabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist-yazar Mustafa Sönmez ise "Merkez Bankası bankalara buyurdu ki, topladığınız döviz mevduatlarından zorunlu karşılık olarak bana yatırdıklarınızı 3 puan daha artırıyorum. Yani bana cephane lazım. Cephane darlığı ifadesidir bu. Döviz varlıkları eksiye düşmüş. Devamı daha önemli, acaba neler göreceğiz?" dedi.