Merkez Bankası, finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini duyurdu. TCMB’den yapılan açıklamada, “Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır” denildi. Bugün dolar 6.25’e kadar yükselirken avro ise 7 lira seviyesi görüldü. BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Merkez Bankası […]

Merkez Bankası’ndan vadeli repo ihaleleri ve zorunlu karşılık oranlarıyla ilgili karar

Merkez Bankası, finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini duyurdu.

TCMB’den yapılan açıklamada, “Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır” denildi.

Bugün dolar 6.25’e kadar yükselirken avro ise 7 lira seviyesi görüldü.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Merkez Bankası politika faizi olan bir haftalık repo faizini kullanarak bankaların günlük TL likidite ihtiyacını karşılıyor.

Fonlamanın geçici süreliğine durdurulmasıyla, bankalar fonlama ihtiyacını faizlerin daha yüksek seviyelerde oluştuğu geç likidite penceresinden karşılıyor.

Merkez Bankası bu yöntemi daha önce de TL üzerindeki değer kaybı baskısının arttığı dönemlerde kullanmıştı.

Bankaların geç likidite penceresine yönlendirilmesi, TL’yi korumak adına sınırlı bir dönem için faizin yükseltilmesini sağlıyor. Merkez Bankası’nın geç likidite penceresindeki borç verme faiz oranı yüzde 27 seviyesinde bulunuyor.

MB’den ikinci hamle

Merkez Bankasından dövizin artışı karşısında ikinci hamle geldi. Daha önce repo hamlesi yapan Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarla ilgili yeni düzenlemeler yapacağını açıkladı. Buna göre yabancı para zorunlu karşılıklarında düzenlemeye gidildi. 

Merkez Bankası TL zorunlu karşılık oranını % 40’tan % 30’a indirdi.

Merkez Bankası’nın açıklaması şöyle; “Finansal piyasalarda son dönemdeki gelişmeler dikkate alınarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla,Türk lirası zorunlu karşılıkların Döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 40’tan yüzde 30’a indirilmesine, Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânına ilişkin yapılan değişiklik sonucunda piyasaya 2,8 milyar ABD doları likidite verilmesi ve piyasadan 7,2 milyar TL tutarında likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik sonucunda ise piyasadan 3 milyar ABD doları likidite çekilmesi beklenmektedir.”