Merkez Bankası’nın konut fiyatları verileri Erdoğan'ı haksız çıkardı: Faiz düşünce fiyatlar yükseldi

BİRGÜN EKONOMİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayına ilişkin konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı. Buna göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artarak 113,1 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 11,2 oranında azalış göstermiştir. Reel olarak azalma yaşanan yüzde 15’lik enflasyondan kaynaklanıyor.

Zira Türkiye’de tüketilen mal sepeti fiyatı yüzde 15 artarken konutlardaki yüzde 3,5’lik artış değer kaybı olarak yorumlanıyor.

Öte yandan temmuzun sonunda konut kredisinde dampinge giden kamu bankaları nedeniyle ağustos ayında konut fiyatlarının daha da artması bekleniyor.

Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0,25, 2,30 ve 2,60 oranlarında artış gözlendi. Öte yandan İstanbul’da hem reel olarak hem de cari fiyatlarla konutlar geçen yıla göre daha ucuz. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul’da yüzde 1,6 oranında azalış, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1,4 ve 2,3 oranlarında artış kaydetti. İstanbul’da fiyatlardaki düşmeye rağmen kent hâlâ Türkiye’nin metrekare fiyatı en pahalı olduğu il.

EN YÜKSEK DEĞER KAYBI İSTANBUL'DA

TCMB verilerine göre konut fiyatlarının en çok düştüğü il İstanbul oldu. Konut fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 1,6 düştüğü İstanbul’u, fiyatların yüzde 1 düştüğü Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bölgesi ve fiyatların yüzde 0,6 düştüğü Adana, Mersin bölgesi takip etti. Buna karşılık fiyatların en çok arttığı bölgeler ise yüzde 15,4 ile Hakkari, Muş, Bitlis, Van bölgesi olurken, bu bölgesi sırasıyla yüzde 11,9’luk artışla Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır bölgesi ve yüzde 10,1’lik artışla Antalya, Burdur, Isparta bölgesi takip etti.

EN PAHALI İL HALA İSTANBUL

Ortalama metrekare fiyatları:

  • İstanbul: 4 bin 684 lira
  • Ankara: 2 bin 107 lira
  • İzmir: 3 bin 184 lira
  • Türkiye: 2 bin 787 lira

Veri kaynağı: TCMB