Merkez Bankası’nın brüt rezervleri bu hafta 2 milyar 266 milyon dolar artışla 125,7 milyar dolara çıktı. Ancak bankanın swap hariç net rezervi eksi 35,9 milyar dolar seviyesinde.

Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervi eksi 35 milyar dolar

Merkez Bankası’nın (MB) brüt rezervlerindeki artış bu haftada da devam ederken swap hariç net rezervler ise hala ekside.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, 15 Ekim'de Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 600 milyon dolar artışla 85 milyar 956 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 15 Ekim haftasında bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 266 milyon dolar artışla 123 milyar 463 milyon dolardan 125 milyar 729 milyon dolara çıktı.

Ancak bunlar brüt rezervleri oluşturan veriler.

Merkez Bankası’nın net rezervi 32,1 milyar dolar olarak görünürken swapların toplam payı ise 68,1 milyar dolar.

SWAPLAR

Buna göre bankasının swap anlaşmaları hariç net rezervi eksi 35,9 milyar dolar seviyesinde.

merkez-bankasi-nin-swap-haric-net-rezervi-eksi-35-milyar-dolar-934773-1.

Son dönemde yaşanan rezerv artışları ise büyük oranda swap anlaşmaları, zorunlu karşılık düzenlemeleri, IMF kaynağı, reeskont dönüşleri ve cevherden altın alımıyla meydana geliyor.

Rezervlere etki eden swap anlaşmalarında, iki ülke arasında belirlenen tutarda bir para başka bir parayla değiştiriliyor. Değiştirilen ana paralar belirli bir süre sonunda geri veriliyor. Bu durumda MB’nin döviz rezervi kağıt üstünde artmış olsa da bu, net rezerve yansımıyor.

Türkiye’nin Çin, Katar ve Güney Kore’yle swap anlaşmaları bulunuyor.

KAVCIOĞLU SAVUNMUŞTU

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile geçen hafta yaptığı görüşme sonrasında basının sorularını yanıtlamış, swaplar hariç rezervlerin çok düşük kaldığı yönündeki eleştirilere yanıt vermişti.

Kavcıoğlu “Türkiye şu an yaklaşık 125 milyar dolar üzerinde bir rezerv noktasına geldik yedi aylık süreçte. 35 milyar dolara yakın bir rezerv artışımız oldu. Ben arkadaşlardan bunun da konuşulmasını tartışılmasını beklerim. Bu Türkiye açısından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası açısından önemli ve ekonomik olarak güzel bir gelişmedir” demişti.