Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atandı. Merkez Bankası’nın eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise BDDK Başkanlığı’na atandı.

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan oldu
AA

5 yıl aradan sonra Mehmet Şimşek'in yeniden ekonomi yönetimini devralmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na yeni atama gerçekleşti.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla eski First Republic Bank Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına atandı.

BDDK BAŞKANI ŞAHAP KAVCIOĞLU OLDU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığına ise Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu atandı.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

Hafize Gaye Erkan 1982 yılında doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü birincilikle tamamladı.

ABD'de Princeton Üniversitesi'nde Finans mühendisliği alanında doktora yaptı. 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı.

Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs'ta çalıştı. 2009 yılında ABD yönetiminin el koyduğu First Republic Bank'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı oldu. İzleyen süreçte First Republic Bankası'nın Başkanı, eş CEO'su ve Yönetim Kurulu üyesi oldu. First Republic Bank'ın batışından önce yönetimle anlaşmazıpıa düşerek bankadan ayrıldı.

ABD'deki finans kuruluşları arasında en genç CEO'lar arasına giren Hafize Gaye Erkan, Tiffany & Co'nun Yönetim Kurulu üyeliğini yaptı, satış sürecini yönetti.

2019 yılında Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi.

2018 yılında San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40 ve Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40 listelerine seçildi.

Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı teklifini uzun süren görüşmelerin ardından kabul eden Mehmet Şimşek'in ilk görüştüğü isimler arasında yer alan Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan ilk kadın oldu.