Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Nisan ayı beklenti anketinde 6.51'den 6.93'e yükseldi

Merkez Bankası, nisan ayı beklenti anketini açıkladı

Merkez Bankası’nın (TCMB) Nisan Ayı Beklenti Anketi sonuçları yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan Ayı Beklenti Anketi'nde yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi 6,93 TL oldu. Mart anketinde beklenti 6,51 düzeyindeydi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Dünya'da yer alan habere göre; 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 9,70 oldu. Bir önceki ankette bu oran 9,51 idi. 24 ay sonrası için TÜFE beklentisi ise yüzde 8,51'den yüzde 8,62'ye yükseltildi.

Anket sonucuna göre yıl sonu büyüme beklentisi ise yüzde yüzde 3,33'ten yüzde 0,6 küçülme olarak revize edildi. 2021 yılı için yüzde 3,85 büyüme öngörüsü de yüzde 4,64'e çıktı.

MERKEZ BANKASI BEKLENTİ ANKETİ NEDİR, TCMB DOLAR TAHMİNİ NASIL ALINIR / BELİRLER?

Merkez Bankası resmi bir kurum olduğu için dolar tahmini açıklaması teknik olarak mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklenti anketi ise her ay düzenli olarak Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen özel bir anket analizidir. Merkez Bankası her ay özel olarak bu çalışma kapsamında her biri finans sektörünün en güvenilir ve yetkin kuruluşları arasında yer alan büyük yatırım şirketleri ile özel bir anket çalışması yürüdür. Bu çalışma sayesinde finans kuruluşlarının katılımı ile Merkez Bankası tarafından yapılan anket ile beklenti belirlenerek kamuoyu ile paylaşılır. Söz konusu anket çalışamasını yürtüren kurum Merkez Bankası olduğu için Merkez Bankası anketi olarak anılır. Ancak söz konusu rakamlar Merkez Bankası tarafından direkt olarak yapılan bir tahmin değildir. Sadece Merkez Bankası tarafından özel katılımcılar arasında yapılmaktadır ve tahmini yapan Merkez Bankası değil katılımcı yatırım şirketleridir.