Merkez Bankası rezervleri eriyor

Ekonomi Servisi

Döviz cinsinden ödenen dış borçlar, doları 7 liranın altında tutuma çabası Merkez Bankası’nda rezervlerin erimesine yol açıyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan haftalık para banka verilerine göre, 10 Temmuz haftasında brüt döviz rezervi, 51 milyar 344 milyon dolardan 49 milyar 611 milyon dolara geriledi.

MB’nin altın rezervi ise 39 milyar 160 milyon dolardan 40 milyar 425 milyon dolara geldi. Böylece toplam rezervler ise 90 milyar 504 milyon dolardan 90 milyar 36 milyon dolara seviyesine gerilemiş oldu. Merkez Bankası brüt rezervi 13 Aralık 2013’te 115 milyar 144 milyon dolar ile tarihi zirvesini görmüştü. 2019 sonunda ise döviz rezervleri 81 milyar 240 milyon dolar seviyesindeydi.

KAMU BANKALARINDA AÇIK VAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı son verilere göre kamu mevduat bankalarının döviz cinsi varlıkları ve yükümlülükleri arasındaki fark bu yıl neredeyse ikiye katlanarak 10 Temmuz itibarıyla 9.74 milyar doları buldu.

Kamu mevduat bankalarının yasal özkaynakları ise aynı dönem itibariyle 32.2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor ve buna göre sermayelerinin yüzde 30’una denk gelen net döviz açığı yüzde 20’lik yasal sınırın üzerinde. Yılda sadece altı kez aşılmasına müsaade ediliyor.

BloombergHT’deki habere göre, Türk bankaları bu yükümlülükleri genellikle swaplar ve opsiyon sözleşmeleriyle dolar ve euro alarak hedge ederler. Ancak siyasi yönetimin kur istikrarına verdiği önem dikkate alındığında yönelim döviz talebinin piyasadan uzak tutulması ve bunun yerine gerginliğin bir kısmının banka bilançolarına aktarılması şeklinde oldu.