Enflasyonda yaşanan gelişmelerin ardından son dönemde bankaların yoğun talep gösterdiği TÜFE'ye endeksli tahvillerle ilgili bir düzenleme yapıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TÜFE'ye endeksli kıymetlerin iskonto oranının yüzde 15'ten yüzde 30'a çıkarılacağını belirtti.

Merkez Bankası teminatta TL'nin ağırlığını artırdı: TÜFE'ye endeksli tahvillerde iskonto oranı ikiye katlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), daha önce sinyalini verdiği Türk Lirası (TL) cinsi varlıkların teminat sistemindeki ağırlığını artırıcı adımları hayata geçirdi.

Dünya'da yer alan habere göre, TCMB bankalara gönderdiği yazıda adımların "teminat havuzunda TL varlıkları destekleyici düzenlemeler kapsamında, APİ fonlamasında DİBS teminat kullanımını artırmak" için atıldığı ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası, TÜFE'ye endeksli tahvillerde teminat oranını artırarak, bankaları sabit getirili DİBS'lere yönlendiriyor. Bu şekilde Hazine'nin yükünü hafifletilmesi amaçlanıyor.

TCMB yazıda TL varlıkların teminat sistemindeki ağırlıkları artırılmaya devam edileceğini de belirtti. TCMB konuya ilişkin yorum yapmadı.

TCMB'nin bankalara ilettiği ilgili yazı ile 24 Haziran'dan itibaren geçerli attığı adımlar şöyle:

• TL İşlemleri ve Döviz Piyasaları Uygulama Talimatı'nda yer alan teminat çeşitleri ve iskonto oranlarında değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda TÜFE'ye endeksli kıymetlerin iskonto oranı yüzde 15'ten yüzde 30'a çıkartıldı

• Tüm swap işlemleri için uygulanan teminat blokajının minimum yüzde 45'inin DİBS sepetinden oluşmasına karar verildi (önceki oran yüzde 30)

• Bankalararası para piyasasında DİBS teminat bulundurma koşulunu yüzde 45 olarak belirlenmesine karar verildi

• Hazine'nin yurtiçinde altın ve YP cinsi geçerli iskonto oranları uygulanarak sadece teminat olarak kabulüne kadar verildi.