Merkez’den 475 baz puanlık  faiz artışı: Erdoğan dolara yenildi

Havva Gümüşkaya

Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini 475 baz puan artırıldığını açıkladı. Buna göre yüzde 10,25 olan 1 haftalık vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) yüzde 15 seviyesine yükselmiş oldu. Faiz artışı piyasa beklentilerine paralel geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yıllardır devam ettirdiği "faiz enflasyonun sebebidir" çıkışlarının sonunda faiz düşmedi ama dolar kuru 8,50 TL’ye kadar yükseldi. Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı ‘Erdoğan dolara yenildi’ şeklinde yorumlandı. Merkez Bankası bir süredir piyasayı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti faizinden (AOFF) fonluyordu.

AOFF yüzde14,75 idi. Böylece Merkez Bankası son kararla tabeladaki faiz ile piyasadaki faiz oranını eşitlemiş oldu.
Öte yandan kararla birlikte dolar kuru, ilk tepki olarak 7,50'ye kadar çekilirken avro ise 8,90 liraya geriledi. Açıklamadan dakikalar öncesinde dolar kuru 7,69, avro da 9,15 düzeyindeydi. Gelen ilk tepkinin ardından dolar 7,60'ın hemen üzerinde dengelendi.

PPK toplantısı sonrası paylaşılan duyuruda Merkez Bankası fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacağını ve bu faiz oranının parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacağına dikkat çekildi. Öte yandan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama şöyle: “Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.