Merkez rezervleri eridi

HABER MERKEZİ

Merkez Bankası Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Verilere göre 17 Aralık’la biten haftada rezervlerde hızlı bir gerileme yaşandı. Bankanın net rezervleri 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara geriledi.

Brüt rezerv ise 6 milyar 17 milyon dolar azalarak, 123 milyar dolardan 116,5 milyar dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri 5 milyar 786 milyon dolar gerileyerek 78 milyar 367 milyon dolara düştü.


Dolar/TL’de 20 Aralık pazartesi gecesi yaşanan sert düşüşte Merkez Bankası’nın rezerv satışının etkisi ise tartışılmaya devam ediyor.

7 milyar dolarlık müdahale olabilir

HSBC Portföy Yönetim dün yayımladığı bültende Merkez Bankası'nın pazartesi ve salı günü toplamda 7 milyar dolarlık rezerv satışı yapmış olabileceğini açıkladı. 2020 yazındaki TCBM müdahaleleri hatırlatılan bültende, bu durumun sürdürülebilir olmadığı uyarısı yapıldı.

Bültende “Merkez Bankası günlük bilanço verileri ve swap verilerini kullanarak swaplardan arındırılmış net rezerv seviyesinin pazartesi günü 3.6 ve salı günü 3.4 milyar dolar olmak üzere toplamda 7 milyar dolar düştüğünü hesaplıyoruz” ifadeleri yer aldı. Bültende kamu bankalarının örtülü satışta yer almış olabileceğine dikkat çekilerek “Açıklanan herhangi bir doğrudan döviz müdahalesi olmazken veriler Merkez Bankası'nın Hazine ile olduğu daha önce açıklanan protokol kapsamında piyasaya açıklamadan döviz satmış olabileceğine işaret ediyor” denildi.

“Merkez Bankası'nın TL'ye döviz satışı yönünde olası desteği TL'nin bir süre istikrarlı bir seyir izlemesine neden olabilir" diyen HSBC Portföy, bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak “Fakat 2020 yazında olduğu gibi bu desteğin sürdürülebilir olmadığı ve düşük net rezerv seviyeleri nedeniyle uzun süre devam edemeyeceği unutulmamalı” uyarısında bulundu.