Merkül tutulması: 11 Kasım Merkür Tutulması saat kaçta? Merkür retrosu nedir?

Milyonlarca insan nadir olarak yaşanan Merkür tutulmasına tanıklık edecek. 11 Kasım Pazartesi günü yani bugün Türkiye saati ile saat 15.30'da izlenebilecek olan Merkür tutulması, TÜBİTAK tarafından Youtube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Peki 11 Kasım Merkür Tutulması saat kaçta? Merkür retrosu nedir?

Güneş Sistemi’nin en küçük gezegeni olarak bilinen Merkür, 30 Ekim’de duraklamaya, 1 Kasım’dan itibaren ise geri hareketine başladı. Astronomi meraklıları bugün gerçekleşecek Merkür Tutulmasına canlı olarak tanıklık etmek istiyor. TÜBİTAK, Merkür Tutulmasını resmi Youtube kanalından canlı olarak yayınlayacak.

MERKÜR TUTULMASI NEDİR?

Merkür tutulması, bir yüzyılda toplam 13 kez gerçekleşmektedir. Tarihsel olarak 2003, 2006, 2016 tarihlerinde gerçekleşen ve 2019, 2032, 2039, 2049 tarihleri arasında gerçekleşmeye devam edecek olan Merkür tutulması, Güneş'in önünde küçük bir alan kaplayacağı için çok fazla fark edilmeyecek.

Geçiş sırasında Merkür'ün diski Güneş diskinin 1/194’ü gibi çok küçük bir orana sahip olacağından (1 TL madeni paranın 500 m. uzaklıktan görünüşü) tutulma gözlükleri kullanılsa bile göz ile anlaşılamayabilecek.

MERKÜR TUTULMASI SAAT KAÇTA?

Türkiye'de öğleden sonra başlayacak ve kısmen gözlemlenebilecek Merkür tutulması, saat 15:30'dan itibaren izlenebilecek. Merkür Tutulmasını TÜBİTAK resmi Youtube kanalından canlı olarak yayınlayacak.

MERKÜR TUTULMASI CANLI YAYIN İZLE

Merkür'ün Güneş ile Dünya arasından geçeceği 11 Kasım'da TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde tek teleskoptan gerçekleştirilecek gözlem YouTube'dan canlı yayınlanacak.

MERKÜR RETROSU NE DEMEK?

Bir gezegenin geri harekette (Retro) olması demek, aslında yörüngesinde yavaşlaması ve dünyadan bakıldığında da geri gidiyor gibi olmasından kaynaklanır.