Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan sağlık emekçileri iki saat iş bıraktı, performans ve nöbet ücretlerinin ödenmesini istedi. BirGün'e konuşan asistan hekimler, “Aralık ayından bu yana nöbet ücretlerimiz ödenmiyor” dedi

Mersin’de asistan hekimler isyanda: ‘Nöbet ücretlerimiz ödenmiyor’

Burcu Cansu

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aralık ayından bu yana ödenmeyen nöbet ücretleri ve sekiz ay gecikmeli ödenen performans ücretleri sağlık emekçilerini isyan ettirdi. Mersin Üniversitesi Asistan Hekimler Temsilciliği, SES, Mersin Tabip Odası ve Türk Sağlık-Sen üyeleri dün iki saat iş bırakarak hastane önünde eylem yaptı.

Yapılan ortak açıklamada, “Sekiz ay geriden gelen performans ücretlerinin ve ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin, hastanenin mevcut mali durumu gerekçe gösterilerek ödenmeyeceği bildirildi. Bu durum artık bardağı taşıran son damla oldu. Yıllardır idarecilerin her sıkıştıklarında hastanenin mali durumunu gerekçe göstererek emeğimize, alın terimize göz dikmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Mali durum bozuksa bunun suçlusu biz çalışanlar değiliz. Bunun suçlusu, sağlıkta dönüşüm politikaları ve sağlık sistemini yönetenlerdir” denildi.

GEÇİNEMİYORUZ

BirGün’e konuşan Mersin Üniversitesi’nden asistan hekimler şunları anlattı: “Hastane giderlerinin her yıl katlanarak artmasına karşın, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, üniversite hastanelerine yaptığı ödemeler yıllardır artmıyor. Mersin Üniversitesi’nin yanı sıra birçok üniversite borç batağında. Borç yükü sağlık çalışanlarının omzuna yüklenmek isteniyor.

Biz asistan hekimler olarak maaşımız yetmediği için performans ve nöbetler karşılığında aldığımız fazla mesai ücretleri ile geçiniyoruz. Performans ücretlerimiz sekiz ay geriden gelerek ödeniyor. Aralık ayından bu yana da saati 20-25 TL arasında değişen nöbet ücretlerimiz ödenmiyor. Bizler ağır koşullarda tuttuğumuz nöbetlerin ücretlerinin ödenmesini istiyoruz. Üniversite hastaneleri komplike vakaların bakıldığı 7-24 hizmet veren sağlık kurumlarıdır. Bu hastanelerde hizmetin aksamamasının tek koşulu da biz asistan hekimlerin nöbet tutmasıdır. Hem nöbet tutup hem de ücretlerimizi alamamak bizleri nöbet tutmamaya sevk eder. Bu durum da hastalar açısından ciddi mağduriyetler yaratır. Biz bunun olmasını istemiyoruz.”

***

TALEPLER

♦ Geçmiş dönemlere ait bütün ücretlerin bir an önce ödenmesi.

♦ Nöbet ücretleri, yoğun bakım nöbeti farklarının düzenli yatırılması.

♦ Döner sermaye ve performans ek ödemelerinin öğretim üyesi, araştırma görevlisi, yardımcı sağlık personelinin yanı sıra diğer hastane personeline düzenli olarak ödenmesi.

♦ Hastanenin mali durumu gerekçe gösterilerek ücretlerde herhangi bir kesinti yapılmaması.

bir-cagrimiz-var-683550-1.