Mersin’de CHP’li üyelerin itirazlarına rağmen Cumhur İttifakı üyeleri bazı parsellerde yapı yoğunluğunu artırdı. Kararla birlikte 500 bin metrekare inşaat alanının artacağı belirtilirken Yenişehir’in betona boğulacağına dikkat çekildi.

Mersin'de Cumhur İttifakı’nın imar oyunu: Yenişehir, betona boğulacak
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin’in konut ve arsa değeri en yüksek ilçesi olan Yenişehir ilçesindeki bazı alanların imar planı değişikliği milyonlarca liralık rant alanı oluşturdu. Belediye Meclisi’nin son toplantısında rant alanları gündeme getirildi.

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer ve CHP’li üyelerin itirazlarına rağmen Cumhur İttifakı bazı parsellerde yapı yoğunluğunu 0,20’den 0,90’a çıkardı. Başkan Vahap Seçer, “Bir kalem oyunuyla inşaat alanının 500 bin metrekare arttığına” dikkat çekti. Seçer, “Ben belediye başkanı olarak, kendimi kamuoyu önünde iki paralık ettirmem. ‘Sen istediğin kadar konuş, benim meclis çoğunluğum var, karar değiştiriyorum’ dedirtmem. Bu konu kamuoyunda tartışılacak. Bu artık benim konum olmaktan çıktı, artık kamuoyunun konusu” dedi.

1 AY İÇİNDE 0,90’A ÇIKTI

Mersin’in konut ve arsa değeri en yüksek ilçesi olan Yenişehir ilçesinin birinci etap ve ikinci etap 1/5 bin ölçekli imar planı değişikliği geçtiğimiz ay 0,20 yoğunluk şartıyla kabul edilmişti. Plana yapılan 246 itiraz İmar Komisyonunda görüşüldü. CHP grubu itirazlardan 225’inin kabul edilmesi yönünde görüş belirtirken yapı yoğunluğun 0,20’den 0,90’a çıkarılmasına neden olan 21 madde için şerh koydu.

İmar planı değişikliğine konu olan alanın 690 dönüm olduğuna işaret eden Seçer, “Emsali 0,20’den 0,90’a çıkarmamız yaklaşık 500 bin metrekare inşaat alanının artması demek. Hesabını size bırakıyorum. 500 bin metrekare inşaat alanı artıyor. 690 dönüm alan artıyor. Çarpın, bölün kaç milyar lira oluyor? Kaç milyar lira değer artışı veriliyor bir kalem oynatmakla. 0,20’den 0,90’a çıkarmakla. Burada hakkani olarak özel mülkiyet sahipleri bunun ne kadarını alıyor? Benim de derdim kamuya aktarabilmek, ben kamuya ne kadar aktarabiliyorum. Şimdi bu durumda ben avcumu yalıyorum. Benim kamuya aktardığım hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

‘YENİŞEHİR BETONLAŞIR’

1999-2004 yılları arasında Yenişehir Belediye Başkanlığı’nı yürüten, halihazırda belediye meclisi üyesi olan CHP’li Zekeriya Özgür ise Yenişehir ilçesinin kendi nüfusunun çok ötesinde özel okul ve özel hastane sayısına sahip olmasına rağmen yeni planla 58 adet okul alanı, 20 adet eğitim alanı, 43 adet sosyal ve kültürel tesis alanı, 60 adet kamu hizmet alanı getirildiğini kaydetti.

Özgür, şöyle konuştu: “Bu karar kabul edilirse, bunlar betonlaşmanın yanında Yenişehir’e hem trafik hem de nüfus yoğunluğu açısından çok önemli bir yük getirecektir. Eğer 0,90 olursa 637 bin metrekare brüt inşaat alanı getiriliyor. 490 bin net alan, brütü 637 bin metrekare çok büyük bir rakam bu. Yani Yenişehir’i betonlaştırıyor tamamen ve Yenişehir’in değerini de bitiriyor. Tarihe not düşmek için söylüyorum: Bu karar; kabul edilebilir bir karar değil, kesinlikle bu meclisin bu sorumluluk altına girmemesi gerekir.”

Yenişehir I. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı’na gelen itirazlar ile ilgili olarak, üzerinde şerh bulunmayan toplam 225 madde, komisyondan geldiği şekliyle oylamaya sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.

Cumhuriyet Halk Partili komisyon üyelerinin şerhi olan 21 maddelik kısım da komisyondan geldiği şekliyle oylandı ve Cumhur İttifakı meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.