Mersin’de şiddet gören kadın işçi işten atıldı

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Kadın Bürosu, Mersin Serbest Bölge’de bulunan, Zara ve Mango için üretim yapan RDL Tekstil adlı firmada, bir kadın işçinin baskı, mobbing ve şiddete maruz bırakıldığını ve hakkını aradığı için tazminatsız işten atıldığını duyurdu.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği’nde dün yapılan açıklamada, Mersin Serbest Bölge’de çalışan işçilerin karşılaştığı başlıca sorunlardan birinin mobbing olduğuna dikkat çekildi. İşçilerin haklarını aramaları durumunda çeşitli baskılarla karşılaştıklarına, ya sorgusuz sualsiz işten atıldıklarına ya da istifaya zorlandıklarına vurgu yapılan açıklamada, “Bu baskılara maruz kalan işçilerin başında da kadın işçiler geliyor. Patronlar, kadın işçilerin toplumsal konumlarını, ezilmişliklerini kullanarak onlara her türlü baskıyı uyguluyor. Onlara en zor işleri veriyor, çalışma saatlerini ağırlaştırıyor.

Hamile kadınları çok kolay işten atabiliyor, sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gitmelerine bile engel olabiliyorlar” dendi.

Hakkını aradı, işten atıldı
Açıklamada, RDL Tekstil’de 1,5 yıldır çalışan Ş.B. adlı kadın işçinin de benzer uygulamalara maruz bırakıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Arkadaşımız belli bir süre mobbinge maruz kalmışken, son olarak patrona yakınlığıyla bilinen bir başka kadın işçi tarafından şiddete maruz kaldı. Pazartesi günü öğle molasında uğradığı şiddet sonrasında hastaneden darp raporu aldı, gerekli yerlere şikâyette bulundu, hukuki süreci başlattı. Sonrasında ise tazminatsız işten atıldı. Şiddet kullanan kişi ise çalışmaya devam ediyor. Bu durum gösteriyor ki firma şiddet olayını sahiplenmiştir. Arkadaşımız ayrıca sadece şiddet görmemiş, birçok hakkı da gasp edilmiştir. Fazla mesaileri eksik verilmiş, bordroya aldığı ücret yansıtılmamış, asgari geçim indirimi (AGİ) dahi verilmemiştir.”

RDL firmasını yaptığı hatayı telafi etmeye çağıran sendika, yanlışta ısrar edilmesi durumunda Zara ve Mango’nun da bu haksızlıktan sorumlu olacağına dikkat çekti. Açıklamada, Mersin Serbest Bölge’de başta kadınlar olmak üzere tüm işçilerin yaşadıkları baskılara son verilmesi talep edildi.