Suriyeli mültecilerin yaşadığı çadır kente kurulan sağlık konteynerlerin, “ihtiyacınız yok” denilerek kaldırıldığı iddia edildi.

Mersin'de Suriyeli mültecilerin sağlık konteynerleri kaldırıldı

Mersin’in Akdeniz ilçesinde Adanalıoğlu Mahallesi’nde 200 Suriyeli mültecinin yaşadığı kampa kurulan sağlık konteynerleri kaldırıldı.

Pandeminin başlamasıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle gezici olarak kurulan konteynerler, pandemi sürecinde sağlık hizmeti sunmak üzere Suriyeli mültecilerin bulunduğu çadır kampa getirildi. Ekim ayında 120 Suriyeli mültecinin yaşadığı çadır kampta, yeni mültecilerin gelmesiyle birlikte sayı 200’e çıktı. Gezici sağlık konteynerlerin pandemi süresi boyunca hiç açılmadığı ve o konteynerlerde hizmet verilmediği anlaşıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; aradan geçen süre zarfında sağlık kabini olarak dizayn edilmiş 2 konteynerin Mersin Valiliği tarafından “Sizin ihtiyacınız yok” denilerek, başka yere götürüldüğü iddia edildi. Çadır kampta bırakılan banyo, tuvalet ve çamaşırhanenin bulunduğu 2 konteyner ise hala kilitli bir şekilde bulunuyor. Kampta yaşayan Suriyeli mülteciler, yaşadıkları çadırların kenarlarında çukurlar kazarak, ihtiyaçlarını gideriyor.

"HİÇ BİR YARDIM YAPILMIYOR"

Kampta yaşayan Suriyeli mültecilerden Emira Hasan (25), bugüne kadar sağlık konteynerlerinden hiç sağlık hizmeti alamadıklarını söyledi. 5 aydır kamplarına yönelik hiçbir yardımın yapılmadığını dile getiren Hasan, yine pandemiden kaynaklı olarak sağlık kontrollerinin de yapılmadığını belirtti.

Mehmet Dizlek (41) ise pandemi başlangıcında 4 konteynerin getirildiğini ancak kapılarının hiç açılmadığını ifade ederek, “Sonra bir gün gelip ‘sizin ihtiyacınız yok’ diyerek, sağlık kabini olarak getirilen iki konteyneri aldılar. Bunun üzerine valiliği aradım. Karşıma çıkan yetkili, ‘Yenice tarafında işçilerin olduğu yerde hastalık varmış. Konteynerleri oraya götürdük’ dedi. Şuan iki tane konteyner var. Tuvalet olarak hazırlanmış ama onlarında üzerinde kilit var, hiç açılmadı. Kullanamıyoruz” diye konuştu.