Mersin Tiyatro Derneği’nin düzenlediği Tiyatro Festivali’ne destek MHP'li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz'ın derneği "terörist" diyerek hedef göstermesi nedeniyle reddedildi.

Mersin'de 'tiyatro festivaline destek' talebi MHP'li başkanın engeline takıldı
Fotoğraf: Freepik

Mersin Tiyatro Derneği’nin düzenlediği Tiyatro Festivali’ne desteğin konuşulduğu meclis toplantısında MHP'li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz'ın ithamları nedeniyle destek talebi reddedildi. Yılmaz derneği “terörist” diye hedef gösterdi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Mersin Tiyatro Derneği’nin bu yıl 7.'sini düzenlemeyi düşündüğü Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali için Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden 70 bin liralık yardım talebi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ekim ayı meclis toplantısında görüşülürken, MHP'li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz'ın ithamları dolayısıyla reddedildi. Yılmaz, Mersin Tiyatro Derneği’ni “terörist” diyerek hedef gösterdi, belediyenin de “teröristlere yardım ettiğini” ileri sürdü. Aynı belediye başkanı 5. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali’ne ulaşım desteği vermişti.

Mersin Tiyatro Derneği tarafından karar ve MHP'li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın ithamlarına ilişkin yapılan açıklamada yaşananların Mersin’deki tüm yerel tiyatro toplulukları için son derece üzücü bir durum olduğu belirtilerek; “Üzücü bir durum, çünkü ülke siyasetinin her gün biraz daha kutuplaştığı, insanlar arasındaki hoşgörü, uzlaşma ve iletişim noktalarının hızla zayıfladığı bir ortamda, belediye meclisinde partiler arası çatışmalara kurban edildiğimizi düşünüyoruz” denildi.

“BELEDİYE BAŞKANI YILMAZ’IN GEREKLİ DÜZELTMEYİ YAPMASINI BEKLİYORUZ”

Mesnetsiz iddialarla derneği yaftalamanın, hedef haline getirmenin, zan altında bırakmanın doğru bir tavır olmadığı gibi etik ve vicdani de olmadığı vurgulanan açıklamada, “Üstelik bunu yapan bir belediye başkanı ise durum daha da vahimdir. Toroslar Belediye Başkanı Sayın Atsız Afşin Yılmaz’ın derneğimizi zan altında bırakan iddiasını, kime ait olduğu belli olmayan bir paylaşım üzerinden derneğimizi yaftalamasını doğru bulmuyoruz, bu durumu kesinlikle ve kesinlikle kabul etmiyoruz. Belediye başkanımızdan sözünün ispatını bekliyoruz. Sayın Atsız Afşin Yılmaz sadece dernek olarak bizi değil, bu şehrin tüm yerel tiyatro gruplarını, seyircilerini ve (kendisi de dâhil) tüm belediye başkanlarını da zan altında bırakmıştır. Bir kamu kuruluşu olan belediyeyi, temsil ettiği halk adına yöneten belediye başkanları, söyledikleri sözlerin ağırlığının farkında olmak zorundadır. Hukukçu kimliğinden ötürü yaptığının aynı zamanda bir suç olduğunu hatırlatıyor, gerekli düzeltmeleri yapmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

“TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YARGISIZ İNFAZ YAPTI”

Toroslar Belediye Başkanı Yılmaz’ın yargısız infaz yaptığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Mersin Tiyatro Derneği olarak kurulduğumuz günden bugüne kadar bizler, üyemiz olsun ya da olmasın, öncelikle merkez ilçelerimiz olmak üzere, şehrin tüm ilçelerindeki tiyatro gruplarıyla iletişimde olan, yerel tüm tiyatro gruplarının yer, sahne, kostüm, dekor, oyuncu gibi sorunlarının çözümüne uğraşan, tüm yerel grupların sorunlarının, sıkıntılarının giderilmesine destek olan bir derneğiz. Mersin Tiyatro Derneği üyeleri, kentin sanat yaşamına katkı sunan kıymetli insanlardır. Tiyatro, tüm sanatları birleştirerek insanlığa ulaştıran tek sanat dalıdır.”

Bu yıl yurtdışından (İngiltere, Belçika, İtalya ve Singapur) dört grubun hem oyunlarıyla hem de atölyeleriyle katılacağı festivalin, Toroslar Belediye Başkanı Yılmaz’ın sarf ettiği sözler nedeniyle iptal edilme noktasına geldiği belirtilen açıklamada, “Oysaki Sayın Yılmaz, Toroslar Belediyesi olarak 2019 yılında yapılan festivalimize destek vermiştir. Yaptığımız festivaller ile kentimizde önemli bir tiyatro potansiyeli taşıyan seyircilerimizin başka zamanlarda seyredemeyeceği deneysel, farklı tarzda oyunları görmesini, o oyuncularla iletişim kurmasını, atölyelerde kendisini geliştirmesini, kendisini fark etmesini, daha fazla insanın tiyatro sanatıyla buluşmasını sağlıyoruz. Bu yıl 7.sini düzenleyeceğimiz Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali’ni tüm bu yaftalamalara, engellemelere rağmen gerçekleştirmek için de tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi sizlerle paylaşıyoruz” denildi

“ASILSIZ İTHAMLARLA KENTİN SANATINA, KÜLTÜRÜNE ZARAR VERENLERİ KINIYORUZ’

Sanatın birleştirici ve evrensel bir kavram olduğunun altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yapmış olduğumuz festivallerden de görüyoruz ki; seyircimizle, alkışımızla, oyunlarımızla, birbiriyle kavgalı olmaları sebebiyle yan yana gelemeyenleri bile sanat sayesinde bir araya getirmeyi başarmışız. Bu başarı mı rahatsızlık uyandırdı? Gerçekten şaşkınlık içerisindeyiz. Bizler siyaset veya ticaret yapmıyoruz, biz sanatı yaşam olarak görüyoruz. Asılsız ithamlarla, yaftalamalarla bu kentin sanatına, kültürüne zarar verenleri kınıyor, siyaset üstü olan sanatımızı icra etmek için çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.”