Mersin’deki tüm hastanelerin üst düzey kadrolarına iktidara yakın isimlerin atandığı iddiaları TBMM gündemine taşındı. Başarır, “İddialar doğruysa yapılan bu atamalar ne ahlaki, ne etik ne de vicdanidir” dedi.

Mersin’deki hastanelere torpilli atama iddiası

BirGün / Ankara

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin’deki tüm hastanelerin üst düzey yönetici kadrolarına AKP milletvekillerinin, il ve ilçe yöneticilerinin birinci derecede akrabaları ile yakınlarının torpille atandığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Başarır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“Mersin İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 13 ilçe hastanesi, şehir hastanesi, ağız ve diş hastanesi vb. sağlık kuruluşlarında 120 adet üst düzey yönetici kadrosu bulunmaktadır. 07 Eylül 2020 tarihi itibarıyla bu kadrolarda görev yapan Milli Gençlik Vakfı ya da İmam Hatip Lisesi kökenli olmayan, ailesinde sosyal demokrat görüşlü kişiler olan, AKP milletvekilleri, il ve ilçe yöneticilerinin yakınları olmayan kişilerin tamamen kadro dışı bırakıldıkları ve ibranamelerinin alındığına dair iddialar Mersin kamuoyunda konuşulmaktadır.”

mersin-deki-hastanelere-torpilli-atama-iddiasi-779699-1.
Fotoğraf: CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır

OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ

Başarır, Toros Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü’nün görevden alınarak yerine AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın bir yakınının getirildiği iddiasına da önergesinde yer verdi. Aynı hastanede Kalite ve Destek Hizmetleri Genel Müdürü olarak çalışan kişinin de işine son verildiğini, yerine AKP Toroslar İlçe Başkan Yardımcısı Emsal Şaşmaz’ın eşinin getirildiğini ileri süren Başarır, torpil iddialarını şöyle sıraladı:

“Muş Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü’ne bir kişinin atandığı ancak AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın müdahalesi ile aynı gün içerisinde bu kişinin görevden alınıp yerine 1. Derecede bir akrabasının atandığı ve daha birçok Mersin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı hastanelerin ilgili üst düzey yönetim kadrolarına AKP İl ve ilçe yöneticilerinin yakınlarının atamalarının yapıldığı da kamuoyu tarafından konuşulmaktadır. Söz konusu atamaların gizlilik içerisinde yürütüldüğü ve 11 Eylül’de Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi’ne (ÇKYS) dahil edilip oldubittiye getirildiği de iddialar arasındadır.”

İDDİALAR ARAŞTIRILDI MI?

CHP’li Başarır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şunları sordu:

>> Yukarıda yazılı tüm iddiaların doğru olup olmadığı araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa sonuçları ne olmuştur? Araştırılmadıysa gerekli incelemeler başlatılacak mıdır?

>> İddialar doğru ise söz konusu yönetici kadrolarına AKP milletvekilleri, AKP İl ve ilçe yöneticilerinin 1. ve 2. derece akrabaları ile yakınlarının atanması ne derecede ahlaki ve etiktir?

>> Ülkemizde milyonlarca işsiz varken, söz konusu yönetici kadrolarına atanan kişiler, kamu vicdanının yaralanmaması adına görevlerinden alınacak mıdır? Alınmayacaksa gerekçeleri nelerdir?

>> Torpille üst düzey yönetici kadrolarına ataması yapılan kişiler, bulundukları görev dahilinde ne kadar liyakat sahibidirler?