Mersin Limanı'nda 1 ton 150 kilogram kokainin ele geçirildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bunun bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalaması olduğunu duyurdu. Mersin Valiliği de, kokainin Ekvador'dan geldiğini açıkladı. Ekvador'un adı daha önce de Türkiye'ye gönderilen kokainle gündeme gelmişti.

Mersin Limanı'nda Ekvador'dan gelen 1 ton 150 kilo kokain ele geçirildi

HABER MERKEZİ

Mersin Limanı'nda 1 ton 150 kilogram kokain ele geçirildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Bu Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalamasıdır" dedi.

Sosyal medyadan açıklama yapan Mehmet Muş, ilk açıklamasında kokainin 1 ton olduğunu açıkladı. Ancak daha sonra yapılan ayrıntılı açıklamalarda miktarın 1 ton 150 kilogram olduğu belirtildi.

Yakalamaya ilişkin ilk açıklamayı yapan Bakan Muş, şu ifadeleri kullandı:

Ticaret Bakanlığımız Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından Mersin Limanı'nda 1 ton kokain yakalaması yapılmıştır. Bu yakalama, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalamasıdır. Bu başarılı operasyondan ötürü Gümrük Muhafaza ekiplerimizi tebrik ediyorum.

VALİLİK: EKVADOR’DAN GELDİ

Yakalanan kokaine ilişkin Mersin Valiliği de açıklama yaptı. Valilik açıklamasında, kokainin Ekvador’dan muz yüklü konteyner içerisine geldiği belirtildi.

Açıklama şöyle:

Ekvador ülkesinden Mersin Limanı'na gelen bir gemide Muz yüklü konteyner içerisinde uyuşturucu madde bulunduğu ihbarı alınması üzerine; İl Emniyet Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ile koordineli yapılan operasyonel çalışmada, bahse konu konteyner içerisinde (1000 paket) halinde 1 Ton Kokain maddesi ele geçirilmiş, sayım ve aramalar devam etmektedir. Tahkikat çok yönlü devam etmektedir.

GEMİ LİBERYA BANDRALI

Mersin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Cihan, gazetecilere operasyon hakkında açıklama yaptı.

Konuyu bir aydır takip ettiklerini ve operasyonu gerçekleştirdiklerini söyleyen Cihan, gemiyle ve gözaltı bilgisiyle ilgili soru üzerine, "Gemi Liberya bandıralı ve Ekvador'dan gelmekte. Gözaltıyla ilgili çalışmamız da devam etmekte. Şu anki bu ön bilgimiz, elbette ki gözaltılar olacak" dedi.

Yaklaşık bir aydır Gümrükler Muhafaza ekipleriyle teknik takip gerçekleştirdiklerini aktaran Cihan, geminin başka ülkelere gitme durumu hakkındaki soruyu da "Tahkikat sürüyor" şeklinde yanıtladı.

BAKANLIK’TAN OPERAYONUN AYRINTISINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı da, Mersin Limanı'nda ele geçirilen kokaine ilişkin yaptığı açıklamada konteyneri taşıyan geminin Mersin Limanı'na yanaşmasının ardından Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü NARKOKİM ekiplerinin harekete geçtiğini söyledi. Şüpheli konteyner, gemiden tahliyesinin hemen ardından x-ray taramasına sevk edildi.

Taramada şüpheli yoğunluk tespit edildi ve devreye narkotik dedektör köpekler girdi. Dedektör köpeklerin de konteynerdeki yüke tepki vermesi üzerine detaylı aramaya geçildi ve konteynerde yüklü eşya içerisine gizlenmiş uyuşturucu belirlendi. Alınan numunenin, test cihazı ile analizinde kokain olduğu anlaşıldı.

Gümrük Muhafaza ekiplerince ele geçirilen 1 ton 150 kilo kokain, bugüne kadar Türkiye'de tek seferde ele geçirilen en yüksek miktarlı kokain olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de 2020 yılında toplam 1 ton 954 kilo kokain yakalanmıştı. Bu miktar, şimdiye kadar ele geçirilen en yüksek yıllık kokain miktarını oluşturmuştu. Aynı yıl Avrupa genelinde ise toplam 213 ton kokain ele geçirilmişti.

EKVADOR’UN ADI GEÇEN AY DA ANILMIŞTI

Geçen ay da Panama’da varış noktası Mersin Limanı olan bir konteynerde muz kutuları içine saklanmış 616 paket kokain ele geçirilmişti.

Kokain yüklü konteynerin çıkış noktası olan Güney Amerika ülkesi Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı’nın Türk şirketi Yılport Holding’e ait olduğu öğrenilmişti.

Yılport Holding’in adı, geçen yıl Ağustos ayında, Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’nda yakalanan 540 kilo kokain ile de gündeme gelmişti. Bu kokainin ise Brezilya çıkışlı olduğu öğrenilmişti.

YILPORT AÇIKLAMASI

Panama’daki yakalama ardından Yılport Holding’ten konu hakkında yapılan açıklamada Puerto Bolivar Limanı’nda kendilerinin mal alım satımı yapmadığı, içi dolu konteynerin mühürlü bir şekilde limana alındıktan sonra gümrük ve emniyet teşkilatlarının kontrolünden geçtiği ve akabinde gemiye yüklendiği belirtilmişti.

Şirket olarak sorumluluklarının sahiplerinin limanlarına getirdiği malları gemiye yüklemek ve limana ulaşan gemilerden kargo boşaltmakla sınırlı olduğu kaydedilen açıklamada yasa dışı madde ve kaçakçılık konusunda sicili kabarık olan Latin Amerika’daki limanlarda suç örgütlerinin bu tür girişimlerde bulunduğu ancak şirketin limana yaptığı yatırımlarla bu faaliyetleri azalttığı söylenmişti.

Açıklamada “ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nin (DEA) yayımladığı raporlarda, Puerto Bolívar Limanı’nın Yılport Holding işletmesine geçtiği 2016 yılından beri, limanda yakalanan uyuşturucu miktarının 9 kat arttığı belirtilmektedir” denilmişti.

YENİ ROTA TÜRKİYE

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, geçen ay sosyal medya hesabı üzerinden kokain bakımından Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya yeni bir rota oluştuğu açıklanmıştı.

Yine Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan 2020 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda da, yeni rotaya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

2017 yılından itibaren birimlerimiz tarafından önceki yıllara göre rekor düzeylerde gerçekleştirilen yakalamalar ülkemizin Güneydoğu ve Doğu Avrupa’ya hedefli kokain kaçakçılığında artan bir şekilde transit ülke olarak kullanıldığının önemli bir göstergesidir.

AB Ülkelerinde 2017 yılında yapılan yüklü kokain yakalamalarının, suç organizasyonlarını kokainin Avrupa’ya transferinde Türkiye üzerinden yeni bir rotaya sevk ettiğini düşündürmektedir.