Mersin Sağlık Hakkı Meclisi, Mersin Şehir Hastanesi önünde bir araya gelerek, 'sağlıkta şiddet sona ersin’ çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılması gerektiği vurgulandı

Mersin Sağlık Hakkı Meclisi: Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalı

ÇAĞDAŞ OĞUL

Mersin Sağlık Hakkı Meclisi, Mersin Şehir Hastanesi önünde bir araya gelerek 'sağlıkta şiddet sona ersin’ çağrısında bulundu.

Meclis adına basın açıklamasını okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, son zamanlarda yaşanan sağlıkta şiddet vakalarını hatırlatarak, “Geçtiğimiz günlerde Şehir Hastanemizin acil polikliniğinde yine bir şiddet vakası yaşandı. Yine hekimlere, sağlık çalışanlarına darp girişiminde bulunuldu ve yine eşyalar talan edildi. Gözaltına alınan şahıs aynı gece savcılıktan serbest bırakıldı. Bundan 10 gün önce Tarsus Devlet Hastanesi’nde yine bir hekim ve bir sağlık çalışanı darp edilmişti. Her durumda tekrar ettiğimiz gibi, sağlık alanında şiddetin geldiği boyuttan son derece rahatsız ve kaygılıyız. Yıllardır, yapılması gerekenleri söylemekten, Sağlık Bakanlığı’nı ve yetkilileri bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya çağırmaktan yorulduk. Sağlık Bakanlığı’nın bu dereceye gelmiş şiddet olayları karşısında neden suskun kaldığını merak ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğini vurgulayan Antmen, şiddetin körüklenmesine neden olan kutuplaştırıcı dil ve söylemlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

"PERFORMANS KAYGISI SAĞLIK SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR"

Antmen, Sağlıkta Performans sisteminin kalkmasına dair bir sonuca vardıklarını belirterek, “Performans kaygısı sağlık sistemine, çalışanlara ve hastalara zarar vermekte, hekim mutsuzluğu ve sağlığın ticarileşmesi de hasta şikâyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Tüm bunlar da sağlıkta şiddet ortamını doğurmaktadır. Mevcut yasal yaptırımlarla bu sorunun üstesinden gelmek mümkün değildir" diye konuştu.

"ŞİDDET UYGULAYANLAR EN AĞIR CEZALARA ÇARPTIRILMALI"

Antmen, taleplerini şöyle sıraladı:

">> Sağlıkta şiddet uygulayanlar, şiddetin derecesine bakılmaksızın tutuklanmalı ve en ağır cezalara çarptırılmalı,

>> Tüm sağlık çalışanlarının çalışma şartları insana yaraşır bir hale getirilmeli,

>> Performans ve geçim kaygısından uzak bir sağlık ortamı yaratılmalıdır.”