Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, koronavirüse karşı alınması gereken önlemleri anlatarak, "Aksi takdirde önümüzdeki sürecin çok daha karanlık olması kaçınılmazdır" dedi.

Mersin Tabip Odası alınması gereken salgın önlemlerini sıraladı: "Acilen yerine getirilmeli"

BirGün GÜNEY

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önerilen tek önlemin çok yüksek illerde cumartesi günleri sokağa çıkma yasağı olduğunu ifade etti. "Hükümetin aklımızla oynamaya devam ettiğini düşünüyoruz" diyen Antmen, hangi önlemlerin alınması gerektiğini anlattı.

Sağlık Bakanlığı güncel koronavirüs risk haritası yayımlandı, 58 il kırmızı ile işaretlendi.

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır" diyerek kırmızı renkle tanımlanan illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlamasının artık cumartesi ve pazar günü olarak süreceğini belirtti. Erdoğan ayrıca "Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek" dedi.

Mersin Tabip Odası, koronavirüs salgınında son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Cumhurbaşkanı tarafından önerilen tek önlemin önlemin çok yüksek riskli illerde cumartesi günleri sokağa çıkma yasağı olduğunu belirtti.

"Hükümetin aklımızla oynamaya devam ettiğini düşünüyoruz" diyen Antmen, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

>> Verilerin paylaşımı şeffaf olmalı. Bu veriler; Mersin ilindeki pozitif vakaların ilçelere ve yaş, cinsiyet, mesleğe göre dağılımı, kaç kişiye test yapıldığı, mutant virüs sayısı, kaç kişinin hastaneye yatırıldığı ve yoğun bakımlara yatan hasta sayısı, gerek hastanelere yatışlarda ve gerekse pozitif vakalarda aşılı olanlarla olmayan farkını içermelidir.

>> Filyasyonda ve tedavide yaşanan sorunların giderilebilmesi için, meslek odaları (özellikle sağlık meslek odaları olan Tabip Odası, Eczacı Odası, Diş Hekimleri Odası ve Veteriner Hekimler Odası), sağlık sendikaları ve 1., 2., 3. basamak temsilcilerinin Sağlık Müdürlüğü koordinasyonu ile periyodik bir araya gelmelerinin sağlanması.

>> Vatandaşın düzenli bilgilendirilmesi ve güveninin kazanılması ve bu şekilde aşı tereddüdünün yok edilmesi için toplu taşıma ve toplu çalışma alanlarında düzenli bir faaliyeti belediyelerle organize olarak yapmak. (Bildiri dağıtımı, afiş asma, bilbordlardan duyuru yapılması vb.)

>> Yüz yüze eğitimin bundan sonra aksamaması için okullarda her türlü tedbirin alınması, okullardaki filyasyona yönelik daha somut adımların atılması, öğretmenlerin ve diğer milli eğitim çalışanlarının çok acil aşılanmasının sağlanması."

Bu önlemlerin acilen yerine getirilmesi gerektiğini belirten Antmen, ayrıca test sayılarının artırılması, temaslıların izole edilmesinde kişinin keyfiyetine bırakılmaksızın çok daha özenli olunmasını ifade etti.

Antmen, "Aksi takdirde önümüzdeki sürecin çok daha karanlık olması kaçınılmazdır" dedi.