Çok daha fazla grip aşısına ihtiyaç olduğunu belirten Mersin Tabip Odası, "Sağlık Bakanlığı ivedilikle bir açıklama yapmalı, temin edilen aşı miktarı kamuoyu ile paylaşılmalıdır" dedi.

Mersin Tabip Odası: Sağlık Bakanlığı temin edilen aşı miktarını açıklamalı

BirGün Güney

Mersin Tabip Odası, çok daha fazla grip aşısına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen tarafından yapılan açıklamada, "Türk Tabipleri Birliği aylar önce, sonbahar ile birlikte kapalı ortamlara geçişin her yıl olduğu gibi grip ve grip benzeri hastalıklarda salgınlara yola açacağını, bu sene Covid-19 pandemisi nedeniyle konunun daha riskli bir hal alabileceğini açıklamıştı. Bilim insanları da grip ve Covid-19 hastalığının birlikte geçirilmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini öngörmekteler" dedi.

"Grip aşısı, gripten korunmada belli bir koruyuculuk sağlamaktadır" diyen Antmen, "Grip aşısı, Bilim Kurulu üyeleri tarafından oldukça geniş bir kesime önerilmektedir. Dış ülkelerden sipariş edilen bu aşının yeterince stoklanması konusunda uyarılar da daha önce TTB tarafından yapılmıştı" ifadelerini kullandı.

Antmen, şöyle devam etti: "Herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına karşın duyumlarımıza göre 1.3 milyon aşı siparişi yapılmıştır. Bu dozda aşının, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sayısının 8 milyon, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın sayısının da 20 milyon civarında olduğu göz önüne alındığında yeterli olmayacağı kesindir."

Enfeksiyon bulaşı açısından yüksek riskli meslek grubu olan sağlık çalışanlarının sayısının bile 1 milyondan fazla olduğunu kaydeden Antmen, "Altmış beş yaş üstü veya kronik hastalığı olan, obez olan, fabrika kışla bakımevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan milyonlarca vatandaşımız göz önüne alındığında çok daha fazla sayıda aşıya gereksinim olduğu bir gerçektir" dedi.

"KAOS, SAĞLIKTA ŞİDDETE YOL AÇACAKTIR"

"Bu aşılar için Aile Sağlığı Merkezlerine gelen ve belki de aşı olamayacak vatandaşlar, sağlık çalışanları ile karşı karşıya gelecek, ortaya çıkacak kaos, sağlıkta şiddete yol açacaktır" diyen Antmen, şunları ifade etti:

"Sağlık Bakanlığı ivedilikle bir açıklama yapmalı, temin edilen aşı miktarı kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Avrupa Birliği ülkelerinin 200 milyon doz, 67 milyon nüfuslu İngiltere’nin 30 milyon doz, İran’ın ise 7.5 milyon doz aşı temin ettiği haberleri medyada yer almıştır. Buna karşın ülkemizin 1.3 milyon doz aşı temininin gerekçeleri, temin edilen aşının kimlere yapılacağı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir."