Mersin Üniversitesi ile Öz Büro İş arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine (TİS), 'bir işçiye özel madde' konuldu. Sözleşmeye, önceki dönem sözleşmeden doğan denge ödeneği ödenmediği için dava açanlara, davadan vazgeçmemişlerse mahkeme bitene kadar ödeme yapılmayacağı maddesi de alındı. Dava açan tek bir işçi vardı. Böylece diğer işçiler denge ödeneğini alırken sadece bir işçiye ödeme yapılmadı.

Mersin Üniversitesi hakkını arayan işçiyi hedef almış: TİS'e 'kişiye özel' madde

Abidin YAĞMUR

Mersin Üniversitesi işçilerinin örgütlendiği Tez Koop-İş Sendikası ile Mersin Üniversitesi Rektörlüğü arasında 2021 Ocak-2022 Aralık dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) uyarınca işçiler denge ödeneği kapsamında brüt 49.607 lira almaya hak kazandı. Ancak Mersin Üniversitesi Rektörlüğü bu tutarı ödemedi. Bunun üzerine üniversitede işçi olarak çalışan Taliha Ebru Keskin, iş mahkemesinde alacak davası açtı.

Bu süreçte Tez Koop-İş üyesi çok sayıda işçi sendikalarından ayrılarak toplu halde Hak-İş’e bağlı Öz Büro İş sendikasına geçti ve bu sendika MEÜ’de TİS imzalama hakkını elde etti.

Aralarında davacı işçi Taliha Ebru Keskin’in de olduğu 21 işçi ise Tez Koop-İş üyeliğinde kaldı. Bu işçiler, Öz Büro İş sendikasının imzalayacağı TİS’ten faydalanmak için bu sendikaya dayanışma aidatı da ödedi.

Öz Büro İş sendikası ile Mersin Üniversitesi arasında 18 Ocak 2023’te yeni bir TİS imzalandı. Öz Büro İş yetkilileri maaş artışı konusunda işverenden istediğini alamazken sosyal ve ekonomik desteklerde de işçilerin kaybına neden olacak bir sözleşmeye imza attı.

Toplu iş sözleşmesine, işçilerin önceki dönemden kalan ve net 36 bin lira civarında olan denge tazminatlarının ödenmesine ilişkin madde de yer aldı.

Mersin Üniversitesi Genel Sekreterliği'nin isteği üzerine bu maddeye, “Alacak davası açmış olan işçilere, mükerrer ödeme yapılmaması adına davadan feragat ettiğine daire belge getirmesi halinde uyum ödemesi yapılacaktır. Uyum ödemesi yapılmış olan işçilerin dava açmış olduğunun anlaşılması halinde ödenen miktar işçiden geri alınacaktır” paragrafı da eklendi.

mersin-universitesi-hakkini-arayan-isciyi-hedef-almis-tis-e-kisiye-ozel-madde-1121786-1.

Bu madde, önceki dönemden kalan alacakları için mahkemeye giden işçilerin yasal faizlerden vazgeçmesi anlamına geliyordu. Ayrıca dava açan tek işçi Taliha Ebru Keskin adlı işçi olduğu için sözleşmeye kişiye özel bir madde konulmuş oldu.

Sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından 300 civarında işçi geçen dönemden kalan alacaklarını faizlerinden vazgeçerek aldı.

Dava açan Ebru Taliha Keskin ise mahkeme sürecinin bitmesini bekleyeceğini ifade etti. Keskin, “Bir bireyin dava açma hakkı anayasal hakkıdır. Toplu iş sözleşmesinde bu madde ile bu hakkın önünü kesiyorlar. Böyle birsey asıl yasal değildir. Dava açan kişiye maddi ve manevi baskı yapılmaktadır” dedi.