Mersin Üniversitesi’ndeki akraba kadrolaşmaları alanında çığır açan bir nitelikte. Neredeyse her yönetici üniversiteye en az bir akrabasını yerleştirmiş. Diğer yandan alakasız bölümler arasındaki tuhaf atamalar da dikkat çeken bir başka konu.

Mersin Üniversitesi’nde ‘her yöneticiye otomatik akraba kadrosu’ düzeni

Mersin Üniversitesi’ndeki eş-dost atamaları Meclis gündemine taşındı. Üniversitedeki akraba kadrolaşması öyle bir boyuta ulaşmış ki, neredeyse yönetici olan herkese ‘akraba kadrosu hakkı’ tanınmış.

Mersin Üniversitesi’nde Rektör Ahmet Çamsarı ve diğer yöneticilerinin çocukları ve yeğenlerini üniversitedeki çeşitli idari görevlere getirmesi TBMM gündemine taşındı. Rektör Çamsarı ile yardımcıları Ali Kaya, İsa Değirmenci Erol Yaşar’ın yeğenleri üniversitede çeşitli pozisyonlara atandı. Diğer yöneticilerin de eşleri, çocukları ve diğer akrabaları üniversitedeki çeşitli kadrolarda görevlendirildi. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, atamaları 'akıl dışı" diye niteledi.

Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Mersin Üniversitesi’ndeki bazı idari görevlendirmelere dikkat çekti. Üniversite yöneticilerinin akrabalarının kadrolarını sıralayan Başarır, üniversitede ‘akıl dışı atamalar’ yapıldığını belirtti. Başarır, Kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Faik Gürkan Yazıcı’nın Denizcilik Fakültesi dekanlığına atanmasını örnek gösterdi.

AKRABALARIN AKADEMİK PROFİLLERİ SİTEDEN KALDIRILDI

Mersin Üniversitesi’nde Rektör Ahmet Çamsarı’nın, rektör yardımcıları ve diğer üniversite yöneticilerinin akrabalarının üniversitede çeşitli kadrolara atanması ile gündeme geldi. Konu ile ilgili haberler üzerine tartışma yaratan isimlerin akademik profilleri ve özgeçmişleri üniversitenin internet sitesinden kaldırıldı. Profillerine erişilemeyen personelin konu ile ilgili haberlerde adı geçen personellerle sınırlı kaldığı, diğer personellerin akademik profil ve özgeçmiş bilgilerinin erişime açık olduğu görüldü. Öte yandan, tartışma yaratan atamalara konu olan isimlerin Mersin Üniversitesi Akademik Personel Bilgi Sistemi (ABPS) üzerindeki kayıtlardan üniversitedeki görevleri ile ilgili bilgilere erişmek mümkün.

CHP'li Başarır, önergesinde, üniversitedeki dikkat çekici atamaları şöyle sıraladı:

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİN İŞSİZ YEĞENİ KALMADI

“Rektör Ahmet Çamsarı, yeğeni Sena Karakuş’u Eğitim Fakültesi’ne, Sena Karakuş’un eşi İsmail Karakuş’u Türkçe Öğretimi Araştırma Merkezi’ne, diğer yeğeni mühendis Emre İnanç’ı yapı işleri daire başkanlığına atamıştır.

Rektör Yardımcısı Ali Kaya, yeğeni Öğr. Gör. Erhan Kaya’yı Tarsus Meslek Yüksek Okulu’nda,

Rektör Yardımcısı Mehmet İsmail Yağcı, oğlu Can Yağcı’yı araştırma görevlisi,

Genel sekreter İsa Değirmenci, yeğenleri Filiz Değirmenci ve Süreyya Değirmenci’yi araştırma görevlisi,

Rektör Yardımcısı Erol Yaşar, yeğenleri Hanife Mevhibe Şen ve Beyza Kasap’ı,

Rektör danışmanı ve Denizcilik Fak. Dekanı Prof. Murat Yakar, yeğeni Aynur Yavuz’u,

İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Murat Solmaz (Şoförlükten daire başkanlığına yükseldi), kızı Dürüye Solmaz’ı, yeğenleri Huriye Tan ve eşi M. Ali Tan’ı, baldızı Nihan Koç’u, Üniversitenin çeşitli birimlerinde görevlendirmişlerdir.”

DENİZCİLİK FAKÜLTESİNE KADIN DOĞUM UZMANI

Mersin Üniversitesi’nde ‘akıl dışı atamalar’ yapıldığını belirten Vekil Başarır,

“Örneğin; Kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Faik Gürkan Yazıcı Denizcilik Fakültesi dekanlığına atandı. Denizcilik Fakültesine daha sonra Harita Mühendisi Prof. Dr. Murat Yakar atandı.

Doktor Öğretim Üyesi Yücel Uysa, 2016 yılında Aile Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Yabancı Diller Yüksekokulu’na Müdür olarak atandı.

Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, 2018 yılının ilk ayında Fen - Edebiyat Fakültesi Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı’ndan Devlet Konservatuvarı Müdürü olarak atandı.

Makine Mühendisliği Bölümüne, Ziraat Fakültesi mezunu Doç. Dr. Bahadır Sayıncı 2018 yılında atandı ve bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne, Kimya mezunu Doç. Dr. Mehmet Çabuk 2019 yılında atandı” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE AİLE ŞİRKETİ GİBİ Mİ YÖNETİLECEK?

Başarır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şunları sordu:

“Mersin Üniversitesi Rektörü’nün ve idarecilerin yakın akrabalarını üniversite içerisinde çeşitli birimlere görevlendirilmesi ile oluşan kadrolaşma hakkında herhangi bir inceleme başlatılacak mıdır? Yoksa Mersin Üniversite’sinin bir aile şirketi gibi yönetilmesine göz mü yumulacaktır?

“Ülkemizde ve Mersin’de binlerce üniversite mezunu işsiz varken, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından bu denli etkin eş ve akraba ataması yapılması ne derecede ahlaki ve etiktir?

“Açıklama kısmında belirtilen uzmanlık alanı dışındaki görevlere atanan kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Yapılmayacaksa bu bölümde okuyan öğrencilerimizin ne gibi kaliteli bir eğitim alması beklenmektedir?

“Dünya Üniversite Sıralama Merkezi'nin (CWUR) her yıl yayınladığı "Dünya'nın üniversiteleri" sıralama listesinde, ilk 500 üniversite içerisinde Türkiye’den hiçbir üniversitenin bulunmamasında, Mersin Üniversitesi’nde olduğu gibi rektörlerin eş, akraba ve arkadaşlarını liyakatsiz bir biçimde kendi kadrolarına alması etken değil midir?”

(ANKA)