"Kuru Otlar Üstüne"deki performansıyla 76. kez düzenlenen Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi olan Merve Dizdar, rol aldığı Alice Müzikali'nde dakikalarca ayakta alkışlandı.

Merve Dizdar Alice Müzikali’nde dakikalarca ayakta alkışlandı
Fotoğraf: Gazeteci Birsen Altuntaş

Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki rolüyle 76. Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Merve Dizdar, Alice Müzikali'nde çıktığı ilk gösteride dakikalarca ayakta alkışlandı. 

Gazeteci Birsen Altuntaş'ın haberine göre, Merve Dizdar, dün akşam kedi rolünü canlandırdığı Alice Müzikali'nde sahne aldı.

Dizdar’ın sahneye çıktığı ilk an oyun durdu. Rol arkadaşları Serenay Sarıkaya ve Enis Arıkan başta olmak üzere tüm ekip de sahneye gelerek oyuncuya sarıldı.

Seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan Dizdar, gözyaşlarını tutamadı.

Nuri Bilge Ceylan imzalı "Kuru Otlar Üstüne" ile En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü alan Merve Dizdar konuşmasında, "Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray’ın ve Nuraylar’ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

AKP'LİLER RAHATSIZ

Dizdar'ın ödül töreninde yaptığı konuşma, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu tarafından hedef alınmıştı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, "Kuru Otlar Üstüne"deki performansıyla 76. kez düzenlenen Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi olan Merve Dizdar'ı sosyal medyadan yaptığı paylaşımla hedef alarak, "Önce kendi ülkene saygı duymayı öğreneceksin Merve Dizdar. Sonra da bu ülkenin tüm vatandaşlarından aldığın ödül için tebrik bekleyebilirsin. Ülkesine saygı duymayanın aldığı ödülün de tebrik edilesi bir yanı yoktur" ifadelerini kullanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise Dizdar'a yönelik şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ne okuduğunun farkında değilsin. Ne söylediğinden bihabersin. Müstemleke ülkelerinden oraya getirilmişler gibi parlatılıp ülkelerine geri gönderilmişlerin ezikliği içindesin. Ama bırakın onlar gibi iyi bir Fransızca konuşmayı; kendi anadilini okumaktan acizsin. 200 yıldır bir bitiremediniz şu Batılılaşma ezikliğini. Kendi Vatanına sövdükçe el üstünde tutulmak için çırpınır durursunuz haybiyeden.. Sömürge düzeninin genel mantığı bu şekilde çalışır; milyonların kanını emmek için ara bir elit/parlatılacak katman oluşturulur ve onlar üzerinden ülkeye müdahale/ nüfuz kanalları açılır. Tabi bayatladı bu yöntemler. O hak etmediğiniz pastanın dilimlerini yeni yetişmekte olan kadrolar yetiştikçe yavaş yavaş onlara da pay edilecek. Nice genç yetenek bunları fersah fersah geçecek. Bu zavallıları kudurtan nedenler de çoğunlukla bu meseleden dolayıdır, Çatlasanız patlasanız da hakikat er ya da geç hal yoluna girecek. Zaman alan (en az 30-40 yıllık bir kariyer dönemi) bir çalışmayı gerektiriyor. Daha geçen hafta Türkiye’nin Cumhurbaşkanına hakaret eden dergilere cevap vermeyen bir zihniyetten şüphe edildi. Kendi ülkesini aşağılayan bir sanatçısına öncelikle bir tepki dahi veremeyen siyasi duruş etik olamaz; Helalleşme edebiyatına da asla güvenilemez. Kendi ülkesinin kadınlarının hakkını, hukukunu koruyormuş gibi yapıp, aslında oradaki Ermeni, PKK, FETÖ veya DHKP-C lobilerenin düşmanca yürüttüğü saldırı ve yakıştırmalarına benzer bir tavırdır bunların tavrı. Er ya da geç halkımız kendisini aşağılayanların hadlerini bildirecektir."