Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Merve Safa Kavakçı, Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliği'ne getirildi.

Merve Kavakçı'ya Dışişleri Bakanlığı'nda yeni görev

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Son olarak Malezya Büyükelçisi görevini yürüten ve 2 Haziran'da merkeze çekilen Merve Safa Kavakçı, Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliği'ne getirildi.

Kavakçı, ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği gerekçesiyle 1999'da Türk vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra 3 Temmuz 2017'de tekrar Türk vatandaşlığına alınmıştı. Kavakçı, kısa süre sonra 25 Kasım 2017'de Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçiliği'ne atandı. Kavakçı, 2 Haziran'da merkeze çekilmişti.

Atama, 12 Ağustos 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararında, "Dışişleri Bakanlığında açık bulunan Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliğine, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Karanamesinin 2 ve 3 üncü maddeleri gereğince Merve Safa KAVAKÇI atanmıştır" ifadeleriyle duyuruldu.

Merve Kavakçı, 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilerek TBMM'ye girmiş, o dönem Meclis'te takılması 'yasak' olan başörtüsünü taktığı için DSP'nin protestosuyla salondan çıkarılmıştı. Yemin töreni sırasında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Kavakçı'nın TBMM'de başörtüsü takmasına sert tepki göstermiş; "Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildirin" ifadelerini kullanmıştı.