Meşale Tolu tahliye edilmedi
Örgüt üyeliği ile suçlanarak Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşı çevrimen ve muhabir Meşale Tolu, yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edilmedi.

"Terör örgütü üyeliği” ve "terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla 6 Mayıs 2017 tarihinde Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Alman vatandaşı çevirmen ve muhabir Meşale Tolu'nun yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenen Tolu, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, aralarında Tolu'nun da bulunduğu, Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) üyeliği ve propagandası ile suçlanan 14'ü tutuklu 18 sanığın yargılandığı dava, Silivri Adliyesi'nde görülmeye başlandı. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya İstanbul Alman Başkonsolosluğu çalışanlarının yanı sıra, Sol Partili siyasetçi Heike Hansel ile HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da katıldı. Ayrıca duruşmaya başta Alman basını olmak üzere yabancı medya yoğun ilgi gösterdi. Duruşma öncesi basına Almanca ve Türkçe açıklama yapan baba Ali Tolu, güvenlik görevlilerinin engellemesi ile karşılaştı. "Tüm iddiaların hepsi boş, yalan. Hiçbir açıklaması yok” dedi. Baba Tolu'ya "Burada basın açıklaması yapamazsınız” denmesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.
"Hakkımdaki iddialar asılsız”
Savunmalarına geçilmeden önce sanık avukatları, mahkeme başkanının sanıkların sorgusunda yer alan ve tutukluluk kararını veren hakim olmasının kanuna aykırı olması nedeniyle davadan çekilmesini talep etti. Ancak bu talep, oy birliği ile reddedildi.
Etkin Haber Ajansı (ETHA) için gönüllü muhabirlik ve çevirmenlik yapan Meşale Tolu mahkemede verdiği ifadeye, kendisini tanıtarak başladı. Almanya doğduğunu söyleyen Tolu, 32 yaşında olduğunu, eğitim ve öğretim hayatını Almanya'da tamamladığını, evli ve 1 çocuk annesi olduğunu dile getirdi. Tolu, hakkında ifade veren gizli tanığın ismini bile bilmediğini ifade ederek, iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu söyledi. Meşale Tolu, İstanbul'da yaşadığı süre boyunca Kartal'da ikamet ettiğini, Gazi'ye yalnızca en fazla dört kere gittiğini ifade etti. Tolu, cenaze törenleri ile basın açıklamalarına katılmanın neden suç sayıldığını anlayamadığını belirterek, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde tüm demokratik hakların ortadan kaldırıldığını ve gazetecilerin hedef haline geldiğini söyledi. ETHA için gönüllü çevirmenlik ve muhabirlik yaptığını dile getiren Tolu, "İddiaya göre 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkacakmışız ve polis önleyici gözaltı yapmış. Bu iddianın asılsız olduğunu polis ve savcı da biliyor” diye konuştu.