Usta müzisyen Cahit Berkay, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Recep Ergül’ün başkan seçildiği MESAM Genel Kurulu’na ilişkin, “Seçimde birçok antidemokratik yöntem uygulandı. Haksız işlemlerin peşinde olacağız” diyor.

MESAM’ı öyle kolay terk etmeyeceğiz

IŞIL ÇALIŞKAN

Müzik eserleri sahiplerinin telif haklarını korumak üzere kurulan Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’da kayyum yönetimine gidilen seçimde Akp listesinin antidemokratik uygulamalarla kazandığı iddia edildi.

MESAM 16. Olağan Genel Kurulu, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Bin 222 üyenin katıldığı toplantıda, Recep Ergül (Değişim ve Reform Grubu), Cahit Berkay (Demokrasi Grubu) ve Sümer Ezgü (MESAM Birlik ve Yenilik Grubu) liderliklerindeki üç ayrı liste yarıştı. MESAM tarihi boyunca genel kurullarında uygulanan bağımsız adayların seçilebildiği çarşaf liste uygulaması Recep Ergül öncülüğündeki grupların baskısıyla reddedildi. Bu seçimin antidemokratik olduğunu düşünen Cahit Berkay başkanlığındaki Demokrasi Grubu ve Sümer Ezgü başkanlığındaki Birlik ve Yenilik Grubu, Cahit Berkay ve Sümer Ezgü grupları, yaptıkları değerlendirme sonrasında seçimden çekilme kararı aldı. Seçimi 743 oyla Recep Ergül’ün öncülüğündeki grup kazandı. Cahit Berkay ve Sümer Ezgü’nün bulunduğu her iki grup adına sosyal medyadan açıklama yapan Metin Karataş, demokratik olmayan bu yöntemi meşrulaştırmamak adına protesto ederek seçime girmeme kararı aldıklarını duyurdu. Cahit Berkay ve Ali Haydar Timisi Genel Kurul’da yaşananları anlattı.

Seçimi antidemokratik yöntemlerle yapıldığını ifade eden Cahit Berkay, “Kazanmak da var kaybetmek de kaybettik ama ne kadar antidemokratik yöntem varsa hepsini uyguladılar” diye konuştu. Berkay, seçimde yaşananları şöyle anlattı: “MESAM’ın tarihinde görülmemiş blok liste yöntemine geçtiler. Blok liste ile bağımsızların önü kanmış oldu. Bu seçimde sponsorlar büyük rol oynadılar. Ciddi para yatıranlar var. Yıllardır genel kurula gelmeyen üyeleri alıp pandemi dönemindeki yaşanan sıkıntıları kullanıp insanlara para vererek onları kullandılar. Normalde 600-700 kişilik genel kurullar yaşanırken 1200 oy verecek kapasitede genel kurul kuruldu.” Genel kurula saygı duyduklarını vurgulayan Berkay, sponsorlardan duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getirdi: “Bunun arkasındaki sponsorların para yardımlarını yatırım gibi görüyorum. Sponsor oldukları miktarları misliyle alacaklar benim MESAM adına en büyük endişem budur.”

SPONSORLAR BAŞROLDEYDİ!

mesam-i-oyle-kolay-terk-etmeyecegiz-894347-1.

Demokratik yollarla haklarını arayacaklarının altını çizen Berkay, “Ben telif yasası işlemeye başladığından beri MESAM’da gözümü açtım. MESAM’ı öyle kolay kolay terk etmem. Biz demokratik haklarımızı arayacağız” diye konuştu. Berkay sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi kayyum atayıp ellerinde sağlam bir delil olmadan 3-4 kez görevden aldılar. Son kayyum atamasına karşılık haklılığımızı göstermek için son bir mahkeme açmıştık. 2 bilirkişi raporu tamamıyla bizim lehimize. Fakat mahkeme kararı açıklamadı. Genel kuruldan 3 hafta evveldi. Mahkemeyi eylüle ertelediler. Açıklasaydı bu grubun işine gelmeyecek bir açıklama olurdu. O zaman bu grubun işine gelmeyecek bir açıklama olacaktı. Çünkü doğrular ortaya çıkacaktı. Bizim haksız yere görevden alındığımızı ve göreve iade edilmediğimizi anlayacaklardı. Bize yöneltilen suçlamaların hiçbiri gerçek değildi ama dünkü genel kurulda kayyum atanacak o kadar çok şey oldu ki. Bunlara daha başlangıcında kayyum atanması lazım. Hak yerini bulacaktır mutlaka. Peşinde olacağız. Tamam, kaybettik ama yanında kocaman bir ama var. Bu amaların açığa kavuşması gerekiyor. Haksız işlemlerin peşinde olacağız. Bizde pes etmek yok.”

BİZE BOYUN EĞDİREMEDİLER

mesam-i-oyle-kolay-terk-etmeyecegiz-894348-1.

Ali Haydar Timisi ise Recep Ergül’ün kara propaganda içerisinde insanları yönlendirdiğini anlatıyor. Timisi, “Çeşitli iddialarda bulunuyorlar. Hukuk tarafında şimdiye kadar tamamında haklı çıkmamıza rağmen bundan vazgeçmiyor. Üyelere para ödemeleri yapmaları bizim açımızdan çok rahatsız edici. Ben dün akşam şehir dışından gelen üyelerimizin ağırlandığı otele gittim. Otel lobisinde üyeleri toplamış Recep Bey’in adamları ellerine para sayıyor. Böyle bir şey olamaz. Çok ciddi bir örgütlenme içinde çok ciddi bir finans kaynağıyla para dökülen organizasyonla karşılaştık” diye konuştu.

Bize boyun eğdiremediler diyen Timisi, düşüncelerini şöyle aktardı: “MESAM geleneğinde demokratik uygulama olan çarşaf liste bu kez blok listeye dönüştürüldü. Antidemokratik bir uygulama olduğu için biz hiçbir zaman buna tenezzül etmedik yönetim kurulu ekibi olarak. Bize rağmen 4 senedir Recep Ergül bu uygulama sayesinde bizimle birlikte görev yaptı. Tüm yönetim kurulu kararlarında imzası olmasına rağmen üyelere biz sanki usulsüzlük yapmışız gibi gösterdiler. Ne taraftan tutarsanız elinizde kalıyor. Bizi 4 kez görevden aldılar, ben 3 kez açmış olduğum davalarla bu kararların hukukusuz olduğunu tescil ettirdim. Bizi 3 kere haksız yere görevden aldıkları tescilli. 4’üncüyü de önümüzdeki süreçte kazanacağız ama iş işten geçti. Bizim Hilton Oteli’nde yemek verecek paramız yok ama en azından bize boyun eğdiremediler. Dik duruşumuzu sürdürdük.”

NE OLMUŞTU?

MESAM’a, Arif Sağ’ın yönetim kurulu başkanı olduğu 26 Şubat 2020 tarihinde üçüncü defa kayyum atanmıştı. Kayyum atanma sebebi olarak, seçimde 109 sahte oy kullanıldığı iddiası öne sürülmüştü. Arif Sağ'ın avukatı, bunun iftira olduğunun bilirkişi raporları ile kanıtlandığını belirterek, yapılan işlemi “Kayyum darbesi” olarak nitelendirmişti.