60 yıllık hasret sona eriyor diyerek müjdelediler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu.

5-15 Şubat 1962 yılında gerçekleştirilen 7. Eğitim Şurası’nda “Tüm eğitim kademelerinde tüm öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarının özlük ve ekonomik haklarının güçlendirilmesi ve eşit olarak uygulanması” karar altına alınmıştı.

Hakikatin tarihini çarpıtarak bir algı yaratmaya çalıştılar.

Hayatında bir gün bile sınıfa girmeyen, bir çocuğun yaşamına dokunmayanlar öğretmenlerle ilgili bir kanunu, öğretmenlere rağmen uygulayabileceklerini, sınavla, kariyer basamaklarıyla, ücret farklılığı ile öğretmenleri ayrıştırabileceklerini tasarladılar.

Başaramadılar.

Yüz binlerce öğretmen haklarına, öğrencilerinin eğitim hakkına sahip çıkmak için dün grevdeydi.

Yıllardır insanlığın evrensel değerlerini sınıf içinde her gün yeniden üreten öğretmenler dün sokaklarda ders verdi.

Bu denli güçlü bir itirazın, isyanın en önemli nedeni yıllardır öğretmenlik mesleğini değersizleştirmeye yönelik söylemlere, politikalara karşı sözün bittiği noktaya gelinmesiydi.

Öğretmenlik mesleğini hedef alan adımlar 2011 yılında yapılan Ulusal Öğretmen Çalıştayı ile hızlandırılmış 2016 yılında sözleşmeli öğretmenliğin uygulanmaya başlaması, 2017’de Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi’nin yayınlanması, 1-3 Aralık 2021 Milli Eğitim Şurası’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu, kariyer basamakları uygulanmasının karar altına alınması ve Şubat 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanması ile ayrı bir sürece girmiştir.

İstenilen öğretmen; halkın değil siyasi iktidarların öğretmenidir.

İstenilen öğretmen; çok çalışan, az kazanan örgütlenmeden uzak, esnek çalışmaya yatkın ve güvencesiz çalışmaya itiraz etmeyecek öğretmenlerdir.

İstenilen öğretmen; sürekli meslektaşları ile rekabet eden ve öğretmenlik mesleğinin önüne konulan sıfatlar üzerinden eğitimin parayla satın alınabilir bir meta haline getirilmesine itiraz etmeyecek öğretmenlerdir.

Bir kanun hazırlanmış, 1 milyonu aşkın kamuda, 400 bine yakın özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmen yok sayılmıştır.

Bu yok sayılmaya karşı öğretmenler için de bu yasa yok hükmündedir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, kariyer basamakları uygulamasının, sınavın iptal edilmesi, yoksulluk sınırının üzerinde tüm öğretmenler için eşit işe eşit ücret, kadrolu, güvenceli çalışma, tüm eğitim emekçileri için ayrımsız 3600 ek gösterge için, mülakata son demek için, öğrencilerinin ücretsiz okul yemeği, ücretsiz ulaşım, barınma hakkı için öğretmenler dün memleketin dört bir tarafında sokaklarda, meydanlardaydı.

Mesleğine, mesleki onuruna sahip çıkan öğretmenlerin kararlılığını tarih mutlaka yazacak.