Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali yarın AYM’de görüşülecek. Eğitim sendikaları yetkilileri “Beklentimiz bu kanunun iptal edilmesi. Öğretmenleri ayrıştıran uygulamalara son verilmeli” ifadelerini kullandı. Eğitim-İş üyeleri yarın karar görüşülürken AYM önünde nöbet tutacak.

Meslek Kanunu yarın AYM’de görüşülecek
Öğretmenler MEB’e kırmızı kart gösterdi. (Fotoğraf: ANKA)

Berkay SAĞOL

Eğitim sendikaları ve öğretmenlerin tüm itirazlarına rağmen, AKP ve MHP’nin Meclis’te kabul ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) yönelik tartışmalar sürüyor. Öğretmenler geçen hafta kanunun ve Kariyer Basamakları Sınavı’nın iptali için grev yapıp, sokaklara çıktı. Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu yarın görüşerek iptal edip etmeyeceğine karar verecek.

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Öğretmenlerin çalışma barışı bozulacak, hem öğretmenler, hem öğrenciler hem de veliler için kaos oluşturacak. Eğitimin bu derece piyasalaştığı bir noktada özellikle liyakatsiz atanan yöneticiler için yeni bir gelir kapısı olarak kullanılacak” diye konuştu.

Özbay, “Bir kanun olmaktan çok uzak, adeta bir balon” dedi ve ekledi: “Dışarıda bir görüntüsü var ama içi bomboş. Sarayın arka odasında talimatla hazırlanmış bir kanun. Kanundaki muğlak ifadelerle özellikle idareye kanun uygulayıcı yetki veriyor. Öğretmenlerin kamu personeli ve iş güvencesini ortadan kaldıracak bir kanun olduğunu da defalarca ifade ettik. Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ettiğimiz bu kanunun iptali yönünde bir karar verilmesini bekliyoruz. AYM üyeleri, öğretmenlerin mesleki onurunu zedeleyecek kanuna karşı hukukun gereğini yerine getirmeli. AYM’de verilecek karar, tarihin adalet terazisinde yargılanacak bir karar olacak. Biz de yarın AYM’nin önünde olacağız ve meslek nöbeti tutarak kararı bekleyeceğiz.”

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin de şunları söyledi: “Eğitim Sen olarak kanunun gündeme geldiği ilk günden itibaren yaptığımız eylem ve etkinliklerde, AYM gündemindeki düzenlemenin öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirmeye sahip olduğunu ifade ediyoruz. AYM yarın Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu esastan görüşecek. Beklentimiz ÖMK’da yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanmasıdır. Öğretmenleri ayrıştıran eşit işe eşit ücret ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya son verecek bir karar vermesidir.”