İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Bozkurt’un “Beni en mutlu eden projelerden biri” dediği “Meslek edindirme kursları” hayata geçiriliyor. 32 farklı branşta eğitimin verileceği kurslara başvurular başladı.

Meslek kursu atağı işsizliği azaltacak

Yaren Çolak

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde işsizliğe çözüm bulmak ve sanayinin istediği nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt tarafından hayata geçirilen, ‘Meslek edindirme kursları’ için başvurular başladı. Başkan Bozkurt’un seçim vaatleri arasında yer alan kurslara katılan vatandaşlar, MEB onaylı sertifika almaya hak kazanacak. Meslek Edindirme Kursları’nda eğitim alacak olan kursiyerler, mesleki eğitimin yanı sıra eğitim aldıkları iş kolunda faaliyet gösteren fabrikalarda staj yapma imkanı da bulacak. Kursiyerler, bu eğitim sürecinin ardından Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM) tarafından, eğitim aldıkları iş kollarında işe yerleştirilecek. İş-Kur, proje süresince tüm kursiyerlerin sigortalarını yapacak, bazı branşlarda kursiyerlere belli oranlarda ücret de verecek. Belediye, Sanayici ve İş-Kur işbirliği ile geliştirilen proje, uyguladığı kendine özgü model ile Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Aşçı yardımcılığı, kuaförlük, modelist yardımcılığı, düz dikiş makineci, overlokçu, ön muhasebe, gaz altı kaynakçılığı, sıhhi tesisat-armatür montajcısı ve onarımcısı, boru tesisatçısı ve arıcılık gibi 32 farklı branşta meslek eğitiminin verileceği kurslara başvurular 1-15 Şubat tarihleri arasında yapılacak. Her meslek dalı için farklı eğitim sürelerinin belirlendiği kurslarda verilecek mesleki eğitim programları, ilçede faaliyet yürüten sanayi kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda belirlendi.

“En çok huzur duyduğum, en çok mutlu olduğum iş bu. İstihdam sağlamak” diyen Başkan Bozkurt, Meslek edindirme kursları projesini şu sözlerle anlattı: “ESBİM üzerinden bu çalışmayı yapıyoruz. Bu konuda çok iyi gittik, geçen sene 11 bin vatandaşımızı işe yerleştirdik.

KURS SONRASI İŞE YERLEŞECEKLER

Başkan Bozkurt şu an başlayan projeyi de şöyle anlattı: Bir başkası ise buradaki sanayi kuruluşlarının bizden talep ettiği nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilmek. Bunun için 32 ayrı branşta kurslar açıyoruz. Çevremizdeki sanayi kuruluşlarından ve işletmelerden gelen talepleri dikkate alarak hayata geçireceğimiz bu kurslar ile daha önce mesleki hiçbir eğitimi olmayan vatandaşlarımıza meslek eğitimi vererek iş-güç sahibi yapacağız. İlçemizdeki sanayi kuruluşları ve İş-Kur ile ortak yürütüyoruz bu projeyi. Vatandaşlarımız kurslarda eğitim alırken aynı zamanda hem sigortaları yapılacak hem de belli bir oranda ücret alacaklar. Kursiyerlerimiz, eğitim aldıkları meslek kolunda faaliyet gösteren işletmelerde staj yapma imkânı bulacak, hem teorik hem de pratik eğitimi bir arada görüp eğitim alacaklar. Eğitim süresi bittiğinde de işe yerleştirilecekler.”

***

Spor salonlarına el konuldu

İstanbul Esenyurt’ta belediyenin bütçesinden yapılan spor salonları kaymakamlığın yazısı ile belediyeden alındı. Esenyurt Belediyesi’ne ait 10 spor salonu ve bir yüzme havuzuna Esenyurt Kaymakamlığı el koydu. KRT’nin haberine göre, spor salonları; gündüz öğrenciler, geceleri ve hafta sonları da Esenyurt halkının kullanması için yapılmıştı. Kaymakamlık, belediye, AKP yönetimindeyken hiçbir sorun çıkarmamıştı. 150 personel, işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken AKP’ye yakınlığı ile bilinen HAK-İŞ, “Esenyurt Kaymakamlığına Çağrımız” başlığı ile Esenyurt Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya söz konusu spor salonlarında çalışan işçiler de katıldı. Yapılan açıklamada konuşan HAK-İŞ İstanbul Şişli 1 No.lu Şube Başkanı Mustafa Canpolat, “150 personelin işsiz kalması söz konusudur” diyerek, kararın gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.