TMMOB’a bağlı üç meslek odası, TBMM Genel Kurulu gündemindeki “Enerji Torbası”nın geri çekilmesini istedi. Ortak açıklamada, “Teklif, sermayenin talebiyle hazırlandı. Toplum menfaati için düzenlemeden vazgeçilmeli” denildi.

Meslek odalarından "Enerji Torbası"na tepki

BirGün Ankara

TBMM Genel Kurulu’nda AKP’nin enerji şirketlerine yeni ayrıcalıklar getiren torba kanun teklifi görüşülecek. AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin desteğiyle komisyondan geçen teklifin kamu yararı gözetilmeden hazırlandığını bildiren meslek odaları, “Ülkemiz ve geleceğimiz için teklif geri çekilmeli” açıklamasını yaptı.

TMMOB’a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası tarafından Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında bir açıklama yapıldı. Genel Kurul'daki görüşmeler öncesinde siyasilere çağrı yapan meslek odalar, “Teklif ile özel sektör yatırımcılarının faaliyetlerini daha sağlıklı ve hızlı şekilde gerçekleştirmeleri gerekçesi altında, kamu adına yürütülen denetim mekanizmaları ortadan kaldırılmaktadır. Bu kapsamda yıllar boyunca sermaye çıkarları doğrultusunda kamu işletmeciliğinin içi boşaltılmış, 80 yılda binbir emekle oluşturulan kamu işletmeleri ve hizmetleri özel sektöre peşkeş çekilmiş, kamusal denetim tasfiye edilmiş, sonuçta denetim ve şeffaflıktan uzak, vatandaş aleyhine bir sistem oluşmuştur” denildi.

Bünyesinde çok sayıda HES ve RES olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın son dönemde sermaye kesimlerine “kaynak aktarma mekanizması” haline geldiği ve torba teklifin bu amaca hizmet etmeyi sürdürdüğü kaydedilen açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Düzenlemeyle, lastik, çöp ve orman atıklarının yakılarak elektrik üretilmesi ‘yenilenebilir enerji’ kapsamına alınmaktadır. Oysa atıkların yakılarak değerlendirilmesi yenilenebilir enerji değil yeniden kazanım veya başka bir deyişle geri dönüşümdür. Bu yöntemin ‘yenilenebilir enerji’ olarak kabul edilmesi, YEKDEM üzerinden kimi çevrelere rant sağlanmak istendiği kuşkusunu akıllara getirmektedir. Türkiye’nin ömrünü tamamlamış lastikler, şehir çöpleri ve orman atıklarının yakılmasıyla üretilecek enerjiye değil; ucuz, sağlıklı ve çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesine gereksinimi vardır. Kaynak türü ve teknolojisi ne olursa olsun doğaya ve insan sağlığına zarar veren, toplumsal yaşamı olumsuz etkileyen tesisler YEKDEM kapsamından çıkartılmalıdır.”

“ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ KORUNMALI”

“Kanun teklifinde elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine gerekçe olarak sunulan kayıp, kaçak tüketimlerinin kabul edilebilir seviyelere düşürülmesine ve enerjinin verimli kullanılmasına yönelik ciddi bir düzenleme yapılmamıştır. Dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olan kayıp kaçak tüketimlerinin ve sayaç okuma giderlerinin faturalara yansıtılmaması gerekmektedir.

Bizler, tüm milletvekillerimizi söz konusu düzenlemeyi yeniden gözden geçirmeye çağırıyoruz. Sermaye çıkarlarının, toplum çıkarları, kamu hizmeti ve kamu denetimi anlayışının önüne geçmediği, doğal kaynaklarımız ve yaşam alanlarımızın, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin korunduğu yeni bir düzenleme sektörün tüm tarafların katılımı ile yapılmalıdır.”

***

RUHSAT ALANI DIŞINDA ÇALIŞABİLECEKLER

Kanun teklifine tepki gösteren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Kanun teklifinde yer alan 6. maddeyle birlikte yapılmak istenen, maden firmalarının çalışma alanı ya da ruhsat alanları dışarısında çalışmalarını meşru hale getirmekten başka bir şey değildir” dedi.
Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü’nün maden sahalarının kontrollerine yönelik denetim yürütülmediğine ilişkin tespitleri hatırlatan CHP’li Öztunç, “Sayıştay’ın denetim yetersizliğiyle ilgili geçmiş yılda tespit edilmiş ancak bu konuda idare tarafından herhangi iyileştirme çalışması yapılmamıştır” diye konuştu.

Kanun teklifini ‘lastik fabrikalarına devlet kıyağı’ olarak tanımlayan CHP’li Öztunç şöyle konuştu: “Biyokütle tanımı değiştirilerek, biyokütle santrallarında belediye, orman, tarım ve lastik atıkları yakılabiliyor olmasının önü açılmak isteniyor. kriziyle mücadele için millet bahçelerinden söz eden AKP, lastik yakacak santrallar ile Paris Anlaşmasını neden yürürlüğe koymadığını belli ediyor.

BİRÇOK İLDE SOKAĞA ÇIKILACAK

Kanun teklifinin yaratacağı ekolojik tahribata dikkat çekmek için ülkenin dört bir tarafında bugün eylem yapılacak. Ekoloji örgütleri, “Tüm canlıların yaşam alanlarını savunmak için biraya geliyoruz” çağrısı yaptı.

***

Şirketlerin haklarını koruyorlar

Kanun teklifinin Genel Kurul’da görüşülme takviminin öne alınmasına ilişkin “Demek ki şirketlerin acelesi” diyen HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, “Kanun teklifinin Genel Kurul’dan geçmemesi için elimizden geleni yapacağız. Teklif bir bütün olarak şirketlerin haklarını korumak için hazırlanmış. Bu komisyondan geçtiği sırada ilgili bakanlık bürokratlarıyla ve bakanla da görüştük. Özellikle vurguladığımız 6.madde konusunda da olumlu bir geri dönüşleri olmadı. Teklifi olduğu gibi geçirmeyi düşünüyorlar. Kamuoyunun tepkisi çok önemli. Tüm çevresini, doğası seven; geleceğini düşünen herkesin bu kanunun geçmemesi için tepkilerini yükseltmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.