Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) mesleki ve teknik eğitimde özel sektörün etkinliğini artırmak amacıyla imzaladığı “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” yılan hikâyesine döndü. Protokol kapsamında hemen her mesleki ve teknik okul özel şirketlerle masaya otururken, bu okulların tamamı proje okula dönüştürüldü. Bazı okul yöneticilerinin, “Protokol çerçevesindeki okullar işletmeye dönüşecek” endişesini haklı çıkartacak adımlar attığı öğrenildi. Protokol ile […]

Mesleki eğitimde keyfi görevlendirme kaygısı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) mesleki ve teknik eğitimde özel sektörün etkinliğini artırmak amacıyla imzaladığı “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” yılan hikâyesine döndü. Protokol kapsamında hemen her mesleki ve teknik okul özel şirketlerle masaya otururken, bu okulların tamamı proje okula dönüştürüldü. Bazı okul yöneticilerinin, “Protokol çerçevesindeki okullar işletmeye dönüşecek” endişesini haklı çıkartacak adımlar attığı öğrenildi.

Protokol ile oluşturulan Proje Danışma Kurulu’na (PDK) verilen “Uygun bulunan eğitimcilerin görev süresini belirleme” yetkisini dayanak gösteren bazı idarecilerin öğretmenlere, “Yeni dönemde sizinle çalışmak istemiyoruz” dediği iddia edildi. Öğretmenlerin endişesini aktarmak ve mesleki eğitimin özel sektöre devrinin önünü açan düzenlemelerden vazgeçilmesini talep etmek amacıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu ile görüşen Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, öğretmenlerin endişesini giderecek adımların atılacağı sözünü aldıklarını ifade etti.

KAMU YARARI GÖZETİLMELİ

Protokol ile proje okula dönüşen okullardaki öğretmen ve idari personel görevlendirmelerinin pedagojik gerekçelerle yapılmadığını belirten Bozdoğan, “Bu okullardaki görevlendirmeler adeta bir finans kuruluşunun iç işleyişine göre yapılıyor” dedi. Eğitim kurumlarının asıl özelliği olan kamusal faydanın protokol çerçevesinde yok sayıldığını savunan Bozdoğan, “Kamu okullarının mutlaka kamusal eğitimi ve kamu yararını gözetmesi gerekmektedir” diye konuştu.

YÖNETMELİĞE GÖRE İŞLEM YAPILMALI

MEB’in “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolüne ilişkin 15 Nisan’da il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazının, “Dört yılını dolduran öğretmenler bu okullardan gönderilecek” algısı oluşturduğunu anlatan Bozdoğan, 6 Temmuz 2018’de yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu okullarda görev yapan öğretmenlerin görev sürelerinin uzatıldığını anımsattı. Bozdoğan, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Numanoğlu’yla yaptıkları görüşmede bu konuyu açığa kavuşturduklarını belirterek, “Yönetmeliğe göre işlem yapmaları gerektiğini hatırlattık. Sayın Numanoğlu, bizim talebimize göre işlem yapılacağını açıkladı” ifadesini kullandı.

OKULLARA YENİDEN YAZI GÖNDERİLECEK

Protokolün uygulanış şekliyle meselenin, mesleki ve teknik liselerin özel kuruluşlara devri sürecine dönüştüğünü söyleyen Bozdoğan, “Eğitim kamusal bir hizmettir, özel sektöre devri kabul edilemez” şeklinde konuştu. Okul müdürlerinin keyfi tavrının okullardaki iş barışını bozacağını kaydeden Bozdoğan, “Numanoğlu da bu konuda bize hak verdi. Okullara yeniden bir yazı gönderileceğini belirtti” dedi.