Ordu Korgan’da HES projelerine karşı direnen bölge halkı hâkim karşısına çıktı. Ordu Çevre Derneği’nden yapılan açıklamada, “Yargılama düşmeli” denildi.

Meşru direnme hakkı asla yargılanamaz

Haber Merkezi

Korgan ilçesinde Çiftlik ve Çamlı mahallerinde Keş deresi üzerinde yapılmak istenen HES’e karşı çıkan bölge halkının yargılanmasına başlandı. Altı kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması davalı ve davacıların eksik katılımı nedeniyle 25 Haziran’a ertelendi.

Sanıkların avukatı İsmail Topcuoğlu duruşmaya girmeden önce yaptığı açıklamada, “Doğasını, deresini korumak, mücadele etmek suç olamaz. Zaten, yeniden çalışmak için gelen şirketin çalışması halkın tepkileri nedeniyle durdurulmuş ve bölgeden uzaklaştırılmıştı. Çalışanlar kendilerine saldırıldığını, şiddet uygulandığı iddiasıyla şikayetçi olmuşlardı” dedi.

HUKUKSUZ ÇALIŞMA HUKUKEN KORUNAMAZ

Şirketin çalışma ruhsat izni olmadığını savunan Topcuoğlu, “Ayrıca hem ÇED hem de zaten hatalı olan imar plan alanlarının dışında bir çalışma girişimi olmuştur. Hukuksuz yapılan çalışmalar hukuken korunamaz. Ortada suç yok. Suçlu HES şirketi ve onun çalışanlar. Ruhsatsız, kaçak çalışma yaparak halkın huzurunu bozdular. Şikâyetçiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu’nun duruşma sonrası yaptığı açıklamada ise şöyle denildi; “HES’e karşı hukuksal süreç başlatan halk, şirketin yasadışı çalışmasına engel olarak meşru hakkını kullandı. Meşru direnme hakkı yargılanamaz. Sonuçta, şirket tüm malzemelerini alarak çekildi. Halk kazandı. Ordu Çevre Derneği olarak her koşul altında halkla birlikte hukuksal ve fiili ve meşru mücadelelerinin içinde olduk. Yargılamanın düşmesi gerekir. Suçlu şirkettir. Halk yargılanamaz.”

mesru-direnme-hakki-asla-yargilanamaz-865377-1.

NE OLMUŞTU?

Keş deresi üzerinde yapılmak istenen Bayındır HES için imar değişikliği süreci yaşanırken şirket çalışmaya başladı. Bunun yasadışı olduğunu savunan halk, bu çalışmaları 6 kez engelledi. İmar değişikliğine itiraz edildi. Açılan dava sonucu gelen bilirkişi heyeti, halkın haklılığını kanıtlayan rapor tuttu. Korgan Cumhuriyet Savcılığı ise 6 kişi hakkında ‘iş ve çalışma hürriyetini ihlal’den iddianame düzenleyerek dava açtı.