MESS dayatmalarına karşı fabrikalar ayakta

EMEK SERVİSİ

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında ekim ayından beri süren, 5 işletmeye bağlı 15 fabrikadan bin 900 işçiyi ilgilendiren grup toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamıyor. Taraflar bugün yedinci kez masaya oturacak.

MESS, son görüşmede ilk altı ay için –işletmeden işletmeye değişmekle birlikte- ortalama yüzde 15 zam teklif etmişti. Bu teklifin kabul edilemez olduğunu vurgulayan sendika ise -işletmeden işletmeye değişecek şekilde- yüzde 28-35 arasında zam talep ediyor.

Öte yandan MESS’in kazanılmış hakların geri alınmasına dönük dayatmaları da sürüyor. Patronlar fabrikalarda esnek çalışmanın yaygınlaşmasını, toplu sözleşmenin üç yıllık olmasını, ikame ve sosyal hakların çalışılan günlere endekslenmesini istiyor. Birleşik Metal-İş bu dayatmaları reddediyor.

Metal işçileri her hafta pazartesi ve cuma günleri vardiya değişimlerinde fabrikalarda eylemler yaparak MESS’i uyarıyor. İşçiler dün de eylemdeydi. İnsanca ücret ve çalışma koşulları istedi.

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Yarın (bugün) işverenin talebi üzerine bir görüşmemiz daha olacak. Kabul edilebilir bir teklif sunmalarını bekliyoruz. Düşük ücret, esnek çalışma ve kazanılmış hakların gaspına dönük dayatmaların sürmesi durumunda eylemlerimiz artarak devam edecek” dedi.