MESS toplu sözleşme sürecinde grev korkusuna kapılan işveren tarafı teklifini yüzde 12’den 21’e yükseltti. İşçiler yeni rakamı da kabul edilemez buldu. Birleşik Metal-İş 14 fabrikada greve çıkacağını açıkladı.

MESS’i grev korkusu sardı

EMEK SERVİSİ

130 binden fazla metal işçisinin ücretini belirleyecek olan toplu sözleşme sürecinde patron örgütü Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), yoğun tepkiler sonucu teklifini yüzde 12’den 21’e çıkardı. MESS’in istediği üzerine dün görüşme yapan Birleşik Metal-İş Sendikası yapılan yeni teklifin kabul edilemeyeceğini belirterek, örgütlü oldukları fabrikalardan 14’ünde grev başlatacaklarını duyurdu.


MESS ile Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Özçelik-İş arasında ekim ayında başlayan toplu sözleşme patron tarafının ilk teklifinin yüzde 12 olması üzerine masa dağıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü olduğu tüm fabrikalarda eylemlere başladı. MESS bunun üzerine 27 Aralık’ta sendikalarla tekrar görüştü. Yeni teklif bu sefer yüzde 17 oldu. Sendikalar ise tepkilerini yükseltti. Birleşik Metal-İş Sendikası 14 Ocak’ta örgütlü oldukları 4 fabrikada greve gideceklerini duyurdu.

EYLEMLERİN DOZU ARTACAK

Greve gidecek fabrikalar, grev ilanlarını işyerlerinin kapısına asarken diğer fabrikalarda da eylemlerin dozu artarak devam etti. Bunun üzerine MESS dün sendikalarla tekrar görüşmek istedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yıllık enflasyonu yüzde 36 açıklamasına rağmen, tekliflerini yüzde 21’e yükselttiklerini belirten MESS’e tepkiler daha da arttı. Birleşik Metal-İş Sendikası, patron tarafıyla yapılan görüşmeden sonra 18 Ocak’ta örgütlü oldukları 6 fabrikada daha greve çıkacaklarını duyurdu.

Sendika tarafından yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şu bilgiler verildi: “Grev uygulamalarının başlamasına az kalınan bu aşamada MESS yapılan toplantıda ücret teklifini ilk 6 aylık dönem için yüzde 21’e yükseltti. MESS’in önceki teklifi ilk 6 aylık dönem için yüzde 17 idi. Sosyal haklara ise daha önce sözleşmenin ilk yılı için verdiği yüzde 19,25 oranındaki artış teklifini yüzde 25’e yükseltti.”

GREV BAYRAKLARI DALGALANACAK

Sendika açıklamasında şu değerlendirmede bulundu: “Son günlerde yağmur gibi yağan zam dalgası karşısında bu ücret artışları ile yaşamak mümkün değildir. Bu teklif, metal işçilerinin reel ücret kayıplarını gidermekten uzaktır. Bu teklif, metal işçilerinin yoksulluk sınırında yaşaması ve çalışması demektir. En zor koşullarda, ölümüne çalışan metal işçilerinin bu zam oranını kabul etmesi beklenemez. Sendikamızın, metal işçilerinin talep ve beklentisine yanıt vermekten uzak bu teklifini kabul edemeyeceği açıktır. Metal işçileri, haklı talep ve beklentilere uygun yeni bir teklif beklemektedir. Şimdi sıra, metal işçilerinin emekleri ile zenginleşen, yüksek oranlı kârlar elde eden metal işverenlerinde. Aksi halde, 14 Ocak’tan itibaren yurdun dört bir yanında grev bayrakları dalgalanacaktır. Sendikamız Grup Toplu Sözleşmesinde örgütlü olduğu 33 işletme ve 11 bin üye ile yer almaktadır. Sendikamız tarafından, 4 işletmeye bağlı 8 fabrikada 14 Ocak 2022 günü için grev kararı alınmıştı. Bugün de 6 işletme için 18 Ocak 2022 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı alınmıştır.”

Yeni grev kararı alınan işletmeler şu şekilde:

♦ Anadolu ISUZU (İstanbul)
♦ Arpek Arkan Parç Alüminyum (Gebze/Kocaeli)
♦ Cengiz Makina (Gebze/Kocaeli)
♦ Demisaş Döküm (Bilecik)
♦ Stow İzmit Üretim (Kocaeli)
♦ Türk Prysmian Kablo (Bursa)