MESS toplu sözleşme sürecinde yeni teklif yüzde 17 oldu. Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu “Yaklaşım bu şekilde olduğu sürece tavrımız sert olacak. Demek ki yaşanılacak şeyler var, yaşatmaya hazırız” dedi.

MESS sürecinde işverenin yeni teklifi işçiyi kızdırdı: Size karşılığımız çok sert olacak

Rıfat KIRCI

Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve metal işçileri sendikalarıyla ekim ayında başlayan toplu sözleşme sürecinde işveren tarafının yüzde 12 zam önermesinin ardından tıkanan süreçte dün yeni teklif geldi. MESS yüzde 12’lik teklifini yüzde 17’ye çıkardığını belirtirken işçi tarafından Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı “İnsanlar zaten burnundan soluyor, böyle dalga geçerek insanların öfkesini artırıyorlar. İnsanları tahrik ediyorlar. Biz de eylemlerin dozunu artıracağız, sertleşeceğiz” dedi.

MESS toplu sözleşme sürecinde işveren tarafının 2 yılı kapsayacak sözleşmede yüzde 12 zam önermesi üzerine işçi tarafı masayı dağıttı. Masada bulunun Birleşik Metal-İş ve Türk Metal işyerlerinde, meydanlarda eylemlere başladı. Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü oldukları tüm işyerlerinde basın açıklamaları, yürüyüşler düzenledi. Meydanlarda eylemler gerçekleştirdi. Teklifin acilen revize edilmemesi halinde ise eylemlerin dozajının artacağını belirtti. Türk Metal ise grev süreci başlatacaklarını duyurdu. Bunun üzerine MESS tarafı dün sendikalarla masaya oturup yeni teklifinin yüzde 17 olduğunu açıkladı.
MESS teklifini sadece yüzde 5 artırınca işçi tarafının tepesinin tası attı. Birleşik Metal-İş Başkanı Adanan Serdaroğlu “Başkanlar kurulunu topladık. Ocak ayı itibariyle yeni eylem programımızı açıklayacağız. Şimdiye kadar yürüttüğümüz eylemlerin dozu, şiddeti artacak. Talebimizin altında yapılacak tekliflerde ısrar grev getirir” dedi.

Öfkeyi artırıyorlar

Serdaroğlu şöyle konuştu: “Tabii bunlar böyle kabul edilebilecek rakamlar değil. Bunlar işçinin öfkesini artırıyorlar. Fabrikalarda zaten sürekli eylem yapılıyor, iş durduruluyor, uzun vadeli işte yürüyüşler gerçekleştiriyorlar, işverenler protesto ediliyor, yani insanlar zaten burnundan soluyorlar. Böyle sıkıntılı bir ortamda meseleyi yumuşatmak, soğutmak için yaklaşım gösterilmesi gerekirken daha fazla insanları tahrik edecek tavırlar sergileniyor. Yüzde 17’nin zaten kabul edilmesi mümkün değil, asgari ücrete bile verilen rakamların ortada olduğu, gıda enflasyonunun ortada olduğu bir yerde dalga geçer gibi bu rakamları vermesi tabii öfkeyi artırıyor. Arkadaşlarımız pandemide 2 yıl boyunca ölümüne çalıştı. Metal işçileri üzerinden patronlara kâr üstüne kâr yaptılar. Bu saatten sonra bu tür yaklaşımların karşılığının çok sert olacağını ve çalışma barışının bozulacağını, bunun tamir edilmesi de çok uzun vadeli ve zor olacağını anlatmaya çalışıyoruz ama maalesef ki 3-5 tane büyük patron üzerinden ortaya konulan tavır bu işi çözecek gibi gözükmüyor. Demek ki yaşanılacak bazı şeyler varsa, öyle istiyorlarsa biz yaşatmaya hazırız.”