130 bin metal işçisi 2 Şubat’ta greve çıkmaya hazırlanırken, MESS lokavt kararı aldı. Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu: Uygulanacağını sanmıyorum, ‘asalım dursun’ diyorlar. İnsanlık dışı bir uygulama

MESS’ten lokavt kararı

Metal işkolunda faaliyet gösteren 200’e yakın işyerinden 130 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi sürecinde Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş'in 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını açıklamalarının ardından, patron örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) lokavt kararı geldi. Karar, dün MESS’e bağlı fabrikaların ilan panolarına asıldı. BirGün’e konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Prosedür gereği, zamanını kaçırmamak için bunu yapıyorlar. Uygulanacağını sanmıyorum, yine de doğru değil. Lokavt insanlık dışı, çağ dışı bir uygulama” dedi. Öte yandan MESS, sendikaları bir kez daha görüşmeye davet etti.

Uygulama tarihi yok
İşçi sendikalarının 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını açıklayıp fabrikalara grev kararını asmalarının ardından MESS’ten karşı atak geldi. MESS, 23 Ocak’ta lokavt kararı aldı. Aralarında Aygaz, Türk Traktör, Tofaş, Ford Otosan, Otokar, Bosch, Arçelik’in de olduğu MESS’e bağlı işyerleri, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdikleri açıklamalarda özetle, “(…) MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt başlama tarihinin sonradan bildirileceği MESS tarafından şirketimize bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır” denildi.
mess-ten-lokavt-karari-418694-1.
Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, dün Eskişehir’de eylem yaparak “Greve hazırız. MESS dayatmalarına hayır!” dedi.

‘Asalım dursun’ diyorlar
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, MESS’in lokavt kararını şöyle değerlendirdi: “Onlar Türkiye yasalarına uygun bir şekilde prosedürü yerine getirmeye çalışıyorlar. Bunlar uygulama kararları değil, şu anda lokavt kararlarını asıyorlar, uygulama tarihi belirlemediler. Prosedüre göre grev kararı alındıktan sonra lokavt kararı almak zorundalar, zamanını geçirirlerse bu imkânlarını kaybetmiş olurlar. Bu nedenle ‘asalım dursun’ diyorlar. Uygulayacaklarını da sanmıyorum.”

Lokavtın uluslararası alanda kabul edilen bir uygulama olmadığını vurgulayan Serdaroğlu, “Genel olarak bütün ülkelerin reddettiği bir uygulama bu. Çağdışı, insanlık dışı bir uygulama. Grev bir hak alma aracı, lokavt ise insanları aç bırakma çabasıdır. Dolayısıyla grevin karşılığı değildir, doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

mess-ten-lokavt-karari-418695-1.‘Lokavt bir hak değil’
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da “İşyerlerine lokavt kararları asılıyor. Asla bir korkumuz olmasa da, lokavt bir hak değil, insanlık suçudur. Biz kararımızı verdik. #2ŞubattaGrevdeyiz” ifadeleri kullanıldı.

MESS ile sendikalar yarın görüşecek
Öte yandan MESS, işçi sendikalarını bir kez daha görüşmeye davet etti. MESS yarın (26 Ocak) saat 09.00’da Türk Metal’le, ardından da saat 12.00’de Birleşik Metal-İş Sendikası ile görüşecek. Taraflar MESS’in İstanbul’daki genel merkezinde bir araya gelecek.

2017-2019 Dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi için MESS ile işçi sendikaları arasında 5 Ekim 2017’de başlayan görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlanmış, arabulucu sürecinde de uzlaşma sağlanamamıştı. Görüşmelerde ilk altı ay için Türk Metal ve Çelik-İş’in yüzde 38, Birleşik Metal-İş’in ise yüzde 30,47 (net 695 lira) zam talebine karşılık, MESS’in son teklifi ilk altı ay için yüzde 6,4’te kalmıştı. Bunun yanında MESS üç yıllık sözleşme dayatmasında bulunmuş, işçi sendikaları ise bunu asla kabul etmeyeceklerini, sözleşmenin iki yıllık olmasını istediklerini açıklamıştı.