7 Ekim’de başlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'ne ilişkin bugün yapılan beşinci toplantıda anlaşma sağlanamadı ve Uyuşmazlık Tutanağı tutuldu. Süreç arabulucu ile devam edecek

MESS'ten sefalet zammı önerisi: Metal işçisiyle alay ediyor

Bugün gerçekleştirilen 5. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmesinde anlaşma sağlanamadı. 7 Ekim'den bugüne 5'incisi gerçekleştirilen toplantıda, ücret ile ücrete bağlı maddeler ve sosyal ödeneklerin ağırlıklı olduğu 29 madde ve 2 yönetmelik görüşüldü. Görüşülen maddelerden 1’i kabul edildi.

Birleşik Metal İş'in TİS teklifi 93 madde ve 3 yönetmelikten oluşuyor. Yapılan 5 toplantıda 36 madde kabul edilirken, 66 madde ve 2 yönetmelik kabul edilmedi ve bu maddeler için Uyuşmazlık Tutanağı tutuldu.

MESS, ücret teklifi olarak birinci 6 aylık dönem için yüzde 6,05 oranında ücret zammı önerdi. Bu oran ortalama ücrette ikramiye dahil net 204 TL. Diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında zam önerdi. MESS, 3 yıllık TİS teklifini devam ettirdiğini belirtti.

Sendikanın ücret zammı talebi ise ortalama ücrette seyyanen ikramiye dahil net bin 150 TL. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifinin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 34

MESS, sosyal haklarda da yüzde 15,01 oranında artış teklif etti ve sosyal haklarla ilgili herhangi bir ilave teklifi kabul etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının kaldırılmasını önerdi.

Açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası "MESS’in tekliflerinin kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. MESS yetkililerine de belirttiğimiz gibi metal işçileri açlık ve sefalet ücretlerini asla kabul etmeyeceklerdir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamı şöyle:

"MESS’in bu teklifi göstermiştir ki patronlar ekonomide yaşanan kısmi sorunları fırsata çevirmek istemektedir. Yapılan 5 toplantıda, değişiklik önermediğimiz bir çok madde bile kabul edilmemiş, tersine MESS tarafından karşı teklifler verilerek, mevcut haklar geriye götürülmek istenmiştir.

MESS, metal işçilerine açlık ve sefaleti reva görüyor. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları hakkımızdır ve bunun için mücadele etmekten geri durmayacağız.

Merkez Toplu Sözleşme Komisyonumuz önümüzdeki günlerde toplanarak, gelişmeleri değerlendirecek ve mücadele kararları alacaktır."