Metal fabrikalarında isyan var

EMEK SERVİSİ

Türkiye Metal İşverenleri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında süren, 130 binden fazla metal işçisini ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, işçiler her gün hem kent meydanlarında hem fabrikalarda eylemler yaparak patronlarını uyarıyor.

Türk Metal’in örgütlü olduğu; Renault, TOFAŞ, Bosch, Arçelik, Mercedes’in de aralarında olduğu fabrikalardan binlerce işçi, önceki gün 10’dan fazla ilde meydanlara çıkarak MESS’i protesto etti. İşçiler, MESS’in kazanılmış haklarına göz dikmesini, yüzde 6 zam teklif etmesini ve 3 yıllık sözleşme dayatmasında bulunmasını protesto etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler de dün üçüncü kez servislerinden inerek sloganlarla fabrikalarına yürüdü ve işyerlerinde bildiri okuyarak mesaiye yarım saat geç başladı. Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada, “MESS’in sunum ve teklifleri içerisinde kâr var, rekabet var, esneklik var, kazanılmış hakların geriye götürülmesi var; ama işçi yok. İçinde işçinin olmadığı hiçbir talep toplu sözleşmenin maddesi olamaz. Bu teklifler asla kabul edilemez” dendi.