Metal fırtına davasında beraat

Haber Merkezi

Bursa’da Mayıs 2015’te başlayan ve ‘metal fırtına’ olarak da bilinen büyük işçi direnişi sırasında gözaltına alınan Metal İşçileri Birliği (MİB) gönüllüsü 11 kişi, yargılandıkları davadan beraat etti.

Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan 11 kişi, metal işçilerinin fabrikalarda üretimi durdurduğu günlerde, 20 Mayıs sabahı gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar mevcut gözaltı süresi aşılarak 5 gün boyunca emniyette tutulmuş, ardından çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılmışlardı.

Gözaltındakiler hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek, yönetmek, bunların hareketlerine katılmak’ suçlamalarıyla dava açılmıştı.

MİB gönüllüleri, yaptıkları savunmalarda bu davanın tümüyle politik olduğunu, metal işçilerinin haklı direnişinin kırılmak istendiğini vurgulamıştı. Beş yıl süren dava, tüm sanıkların beraatıyla sonuçlandı. Mahkeme gerekçeli kararında, metal işçilerinin eyleminin sendikal hak ve özgürlükler ile toplantı ve gösteri hakkı bakımından değerlendirilmesi gerektiğini, atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını vurguladı.